Uskladneni1

Skladování potravin ovlivňuje jejich chuť i čerstvost, vyplatí se znát základní pravidla

Udržet potraviny delší dobu čerstvé je mnohdy složité. V případě kořenové zeleniny může být problém o dost těžší. Jestliže ale použijete některé naše tipy, můžete si být jistí, že vám zelenina vydrží mnohem déle, ať je v lednici, nebo na kuchyňské lince.

Některé druhy zeleniny a ovoce nemohou zůstat u sebe

Pořídit si můžete také speciální tašky na skladování potravin. Pokud nemáte sklep, je to pro vaši domácnost nejlepší varianta, jak potraviny uschovat a chránit je před teplem a světlem. Cibuli, česnek nebo brambory byste měli skladovat ve spíži, a nikoli v lednici. Kdybyste je dali do chladničky, urychlilo by to jejich znehodnocení.

Mohlo by vás zajímat:  Krásná květina ve váze může dělat radost mnohem déle. Několik triků prodlouží její život
Zdroj obrázku: Freepik

Vždy na zeleninu používejte nádoby, které se dají uzavřít. Pokud budete nechávat obaly otevřené, zelenině nebo ovoci se změní chuť. Sušené ovoce, pokud ho koupíte v plastovém obalu, přesypte do náhradní sklenice nebo jiné nádoby. Samostatnou kapitolou jsou sýry, které se mohou rychle zkazit, pokud jim nedopřejte ideální podmínky. Žluté sýry mohou být v lednici až deset dní, ale musí se ochránit před vysycháním. Použít můžete alobal, pergamenový papír nebo skleněné nádoby.

Mohlo by vás zajímat:  Bramborová mouka vás ve štychu nenechá. Po skvrnách a zápachu nezůstanou ani stopy

Vyzkoušejte vakuové obaly

Vakuový uzavírač je zařízení, které je velmi užitečné, co se týče čerstvosti potravin. Stačí se dotknout jediného tlačítka a zelenina nebo ovoce bude zapečetěno. Takto je můžete skladovat v lednici klidně několik měsíců. Nevýhodou je finanční stránka, ale můžete vyzkoušet také alternativní způsoby uchovávání. Dávejte pozor, abyste vedle sebe neskladovali potraviny, které by mohly způsobit rychlejší zkažení. Potraviny, které produkují hormon ethylen, jsou jablka, broskve, banány nebo avokádo.

Zdroj obrázku: Freepik

Bylinky jsou zvláštní kategorie, udržet je dlouho čerstvé chce nějakou praxi. Musí mít stálé vlhkou půdu, aby jim zůstala jejich chuť i vůně. Stonky bylinek dejte do vody a po každém použití ořízněte, než je znovu vložíte do vody. Můžete tak mít bazalku nebo petržel a vydrží mnohem déle čerstvé. Jiné bylinky můžete vložit do papírového ručníku, který navlhčete, dejte do sáčku a do chladničky.

Zdroj: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/HealthyLiving/food-safety-and-storage
Přidat na Seznam.cz