Rosehip Berry Close Up

Šípky pomáhají celou zimu zůstat fit. Snadno si připravíte čaj, tinkturu nebo výbornou marmeládu

Tradičně se šípky sklízejí na konci září, kdy obsahují nejvíce vitamínu C. Šípky se hodí pro sušení, díky kterému si lze úrodu užít po celou zimu. Na marmelády a tinktury jsou vhodnější šípky sbírané v říjnu nebo při teplejším počasí i na začátku listopadu, kdy mají vyšší cukernatost. Co si z šípků připravit a jaké mají zdravotní účinky?

Šípkový čaj pro posílení imunity

Kupovaný šípkový čaj je intenzivní chutí i barvou, to ovšem není vlivem šípkových plodů, ale dalších příměsí. Přirozeně je šípkový čaj slabý a připomíná jemně aromatizovanou vodu. Připravuje se ze 2–3 lžic nadrceného čerstvého ovoce, které se zalijí 2 hrnky vody a vaří se asi 3 minuty. Kastrůlek se poté na 10 minut přikryje pokličkou a následně přecedí. Použít lze i sušené plody, které se zalijí a nechají louhovat přes noc, ráno se vaří po dobu 5 minut a následně přecedí. Pijte jednu sklenici odvaru denně po dobu 2–3 týdnů pro posílení obranyschopnosti nebo při nachlazení a respiračních onemocněních.

Mohlo by vás zajímat:  Dýni můžeme zpracovat na mnoho chutných způsobů i jako dekoraci
Zdroj obrázku: Freepik

Šípková tinktura při nachlazení nebo proti paradontóze

Intenzivnější šípková tinktura se hodí na zimu při různých nachlazeních, ale výborně účinkuje proti paradontóze nebo při cévních a kardiovaskulárních onemocněních. Příprava je snadná. Stačí rozdrtit 1 kilogram čerstvého ovoce a nasypat ho do skleněné nádoby, kam se přidá 50 gramů cukru a hermeticky se nádoba uzavře a nechá po dobu dvou týdnů stát. Poté se zalije směs 750 mililitry 40% alkoholu. Další dva týdny se nechá stát, ale je nutné sklenici pravidelně protřepávat. Poté se směs přelije přes gázu do menších lahviček, uloží do chladničky a pije se 1 polévková lžíce 2–3krát denně nebo jednou denně 30mililitrová dávka.

Mohlo by vás zajímat:  Podzimní sekání může trávníku více uškodit než mu prospět. K rozhodnému datu by měl každý zahrádkář sekačku radši uklidit

Kompot a marmeláda pro zpestření snídaně

Šípky lze zavařit jako jiné sezónní ovoce, zavařovací sklenice se šípky plní do tří čtvrtin. Poté se zalijí cukrovým nálevem a zavařují na 80 °C po dobu 15 minut. Šípkový kompot se může jíst během nachlazení nebo přidávat do ovesné kaše nebo do sladkých dezertů. Z ovoce je možné připravit i marmeládu svařením očištěného ovoce a 1 kilogramu cukru. Šípků bude potřeba asi 2 kilogramy a vhodné je přidat i jednu oloupanou hrušku. Po vsypání cukru a zalití 300 mililitry vody se vaří do změknutí, poté se směs přelívá do zavařovacích sklenic a pasteruje po dobu 20 minut. Přidávat se může do čaje nebo podávat k snídani s čerstvým pečivem.

Zdroj: https://www.amy-pennington.com/blog/harvest-rose-hips
Přidat na Seznam.cz