Rose Hip 3707483 1920[1]

Šípky dokonale posílí zdraví, ale někteří je plení jen kvůli výdělku. Na mnohé zájemce proto nezbývá

Šípky jsou často velmi podceňované. Kolem typických keřů možná mnohdy chodíme, ale neuvědomujeme si, jak mohou být prospěšné. Řada lidí zná populární šípkový čaj, ale už ne to, jak může lidskému organismu prospět. Přitom právě plody keřů, které dozrávají na podzim, jsou pro tělo doslova blahodárné. A pokud nasbíráte šípků víc, než zvládnete spotřebovat, můžete je prodat a docela slušně si přivydělat. Výrobci čajů vám za ně doslova utrhnou ruce! Je ale důležité vědět, že případné chloupky ze sklizených šípků odstraňujeme ihned. Později by totiž mohly způsobit alergické reakce.

Mohlo by vás zajímat:  Jak pěstovat maliny a ostružiny

Kdy sbíráme šípky?

Ideální období pro sběr šípků je od konce září až do poloviny října. V tuto dobu mají šípky oranžovou až červenou barvu a jsou tvrdé. Pokud objevíte změklé šípky, které jsou zbarveny spíše do hnědé barvy, tak už je nesbírejte. Ještě než vyrazíte na sběr, je potřeba pomyslet na to, že se jedná o dřevinu, která obsahuje trny. Proto si s sebou vezměte nůžky a rukavice. Sbírat bychom měli ještě před prvními mrazíky, protože po namrznutí dochází ke snížení obsahu vitamínů.

Mohlo by vás zajímat:  Rybízové keře ohrožuje během roku hned několik nemocí. Zničit mohou i celou úrodu
Zdroj obrázku: Pixabay

Jak sušíme šípky?

Šípky lze sušit vcelku, ale pokud máte i sušičku na ovoce, můžete je sušit také nakrájené na kousky. Jak sušit? Dejte si přitom pozor na běžné chyby. Lidé se bojí, že se šípky spálí, a proto je nedosuší. Nebo naopak šípky suší při vysokých teplotách, takže se připalují a ztrácejí vitamíny. Při sušení rozhodně nepřekračujte teplotu 80 °C.

  • Šípky zbavte stopek a kališních lístků.
  • Rozprostřete je na plech s pečícím papírem (nebo do misek v sušičce).
  • Sušte je při 60 °C (troubu s lehce otevřenými dvířky).
Mohlo by vás zajímat:  Správné skladování prodlužuje čerstvost ovoce během zimy.

Skladování sušených šípků

Správně vysušené šípky by si měly zachovat tmavě červenou barvu. Nechte je zcela vychladnout a poté je umístěte do vzduchotěsných nádob. Skladujte je v suchu a temnu. Čím déle budete šípky skladovat, tím menší obsah vitamínů v nich bude. Proto je vhodné spotřebovat je do jednoho roku. Správně vysušené šípky můžete také prodat. Výkupny za ně letos nabízí cenu kolem 35 Kč za kilogram sušených šípků.

Zdroj: https://www.rxlist.com/consumer_rose_hips_rosa_canina/drugs-condition.htm
Přidat na Seznam.cz