Samotná i opražená v salátu: slunečnicová semínka jsou poklad, který si můžeme dopřát každý den

Sezóna slunečnicových semínek začíná právě teď, kdy probíhá jejich sběr. Těžko najít někoho, kdo by je rád nezobal. Jsou delikátní a jsou vhodnější alternativou na večerní chroupání k televizi. Navíc jsou nadmíru zdravá, protože podporují obranyschopnost těla a pomáhají kardiovaskulárnímu systému, snižují dokonce špatný cholesterol v krvi. Proč po nich sáhnout každý den a jaké benefity přinášejí?

Žlutá radost ze Severní Ameriky

Obdobně jako brambory nebo rajčata také slunečnice pochází ze Severní Ameriky a v Evropě se pěstují od 16. století, kdy zdobily klášterní a zámecké zahrady. S jejich rozšířením se začaly tyto rostliny používat také pro potravinářské a léčebné účely, později v průmyslu při výrobě bionafty, latexu nebo gumy. Slunečnice kvetou od začátku léta až do října, přičemž mohou dorůstat až do výšky tří metrů. Květenství složené z mnoha lístků má v průměru až 30 centimetrů, přičemž dohromady dá jedna hlava až dvě tisícovky drobných semen, která mají jemnou texturu a příjemnou ořechovou příchuť.

Zdroj obrázku: Freepik

Semínka namísto pilulek z lékárny

Slunečnicová semena se mohou konzumovat syrová, pražená, ale také vařená nebo pečená v kombinaci s mnoha pokrmy. Jsou bohatá na bílkoviny a zdravé tuky, kromě toho obsahují celou řadu antioxidantů, mimo jiné fytosterolů, které snižují cholesterol v krvi. Tím však výčet blahodárných látek rozhodně nekončí. Semena slunečnic jsou bohatá na vitamín E, kterému se říká tokoferol a jedná se o takzvaný vitamín krásy, protože pomáhá likvidovat volné radikály a zlepšuje stav pokožky. Dále obsahují vitamíny A a skupiny B, minerály, jako jsou železo, vápník, draslík, hořčík, selen, měď nebo zinek. Mají však jednu nevýhodu, jsou dosti kalorická, proto se to s jejich konzumací nesmí přehánět.

Pro snížení krevního tlaku i proti cukrovce

Vzhledem k obsahu vitamínů a minerálních prvků jsou slunečnicová semínka vhodná pro posílení imunity, ale pomáhají také snižovat záněty v těle, protože jsou zdrojem flavonoidů a dalších rostlinných sloučenin a proteinů. Kromě toho snižují krevní tlak a posilují stěny cév, podle vědců také pravidelná konzumace semínek snižuje riziko onemocnění cukrovkou. Pojídání slunečnicových semen posiluje kosti a dodává energii v podobě zdravých tuků s vysokým obsahem esenciálních nenasycených mastných kyselin. Mohou se jíst samotná nebo přidávat do zeleninových salátů a do polévek pro zajištění každodenního přísunu blahodárných látek.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-sunflower-seeds
Přidat na Seznam.cz