Fresh Green Coleus Amboinicus Garden

Rýmovník uleví při nachlazení. Snadno si z něj připravíme sirup nebo čaj

Rýmovník neboli mexický eukalyptus či kubánské oregano je léčivá rostlina, která pochází původně z východní Afriky. Má velmi silné aroma a chutí připomíná mentol s oreganem. Jeho šlahouny rozprostírající se všude, kam jen oko dohlédne, zdobí dnes nemálo domácností. Daří se mu obzvláště dobře na parapetu, rychle roste a často je nutné jej stříhat nůžkami. Co všechno lze z rýmovníku vyrobit, a přispět tak svému zdraví?

Rýmovník se používá hlavně jako podpůrný lék při nachlazení a všech neduzích spojených s dýchacími cestami [1]. Může se pít jako čaj nebo se z něj vaří sirup. Používá se i zevně na pokožku proti popáleninám, suché a podrážděné kůži a ekzémům podobně jako aloe vera.

Mohlo by vás zajímat:  Nasbírejte si vlastní léčivé bylinky, využít je můžete na mnoho způsobů

Sirup

Milovníci sladkých sirupů si během zimní sezóny mohou snadno uvařit oblíbený sirup proti kašli. Nezabere to skoro žádný čas ani peníze a zvládne to opravdu každý. Stačí nakrájet jeden citron s pomerančem, přidat okolo třiceti velkých listů rýmovníku a zalít litrem vody. Necháme macerovat 48 hodin, poté slijeme přes sítko a svaříme s kilem cukru.

Zdroj obrázku: Freepik

Inhalace

Inhalace rýmovníku je užitečným pomocníkem k léčbě příznaků rýmy a nachlazení. [1] Do misky s horkou vodou se přidá několik lístků a ke zvýšení účinku je možné listy trochu promnout v ruce.

Mohlo by vás zajímat:  Bylinky zakoupené v květináči je možné sklízet po celý rok. Stačí dodržet několik zásad

Přírodní repelent

Silné aroma této výjimečné rostliny odpuzuje hmyz. Kdo z různých důvodů nesnese chemické spreje, může zkusit ty přírodní. Buď se připraví jednoduchý macerát, který se dá skladovat kratší dobu v chladu, anebo lze pár lístečků zakonzervovat v uzavíratelné sklenici vody či octa se lžící denaturovaného alkoholu. Možné je přidat půl šálku květinové vody.

Čaj

Rýmovník má lehce štiplavou vůni jako majoránka či oregano. Jsou to bylinky, které se tradičně přidávají k masu, a to může odrazovat udělat si šálek čaje s medem. Není třeba se ale bát, čaj má lahodnou, osvěžující příchuť.

Zdroje:
[1] https://www.researchgate.net/publication/340047480_PLECTRANTHUS_AMBOINICUS_A_REVIEW_ON_ITS_PHARMACOLOGICAL_AND_PHARMACOGNOSTICAL_STUDIES
[2] https://cactusenligne.ca/blogs/news/plectranthus-amboinicus-a-natural-remedy-for-the-common-cold
Přidat na Seznam.cz