Squirrel 4515962 1920

Roztomilá zrzečka se zabydlí i na zahradě, kde si najde svůj strom a potravu

Veverky patří obecně mezi tvorečky, kteří se těší mezi lidmi velké oblibě. Jsou totiž malé, chlupaté a neskutečně roztomilé. Dříve žily hlavně v lesích. Dnes se přizpůsobily svým životním stylem i lidem a čím dál častěji je potkáte v městských parcích a na zahradách domů. Chtěli byste na své zahradě také přivítat jednu zrzundu? Dobře si to rozmyslete, protože v některých zemích je veverka považována i za škodnou zvěř.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Rozšířená a chráněná

Veverka obecná je bohatě rozšířená v mnoha evropských zemích. Její kožíšek nabývá odstínů zářivě červené, oranžové a tmavě hnědé. Patří mezi přísně chráněné druhy. V několika zemích Evropy se také můžeme setkat s její americkou sestrou, veverkou šedou. Tento druh veverky bezpečně poznáte díky:

  • silnější tělesné konstituci,
  • huňatějšímu ocasu.
Mohlo by vás zajímat:  Potraviny, které běžně jíme, dokážou člověka zabít. Na tohle jídlo raději pozor

Veverky vedou nadzemní životní styl. Ke svému bydlení potřebují zcela nezbytně krajinu plnou stromů. Na zem sestupují hlavně při hledání potravy. Pelíšek si vytváří v opuštěných ptačích hnízdech a prohlubních v kmenech stromů. Svá obydlí staví z mechu a klacíků, ptačího peří a listí. Nezdráhají se jako stavební materiál ani ukrást seno z krmelce nebo klacky z ptačího hnízda. Během jedné sezóny je veverka schopna porodit a odchovat dva až tři vrhy mláďat.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Na čem si ráda pochutná

Veverky patří mezi všežravce, ale svůj jídelníček zakládají zejména na oříšcích, suchých plodech a semínkách. Rády si pochutnají na semenech jehličnanů ukrývajících se v šiškách a na semenech listnatých stromů (javor a dub). Pestrý jídelníček doplňují také ovocem (borůvkami, brusinkami a šípky) a někdy i houbami. Nepohrdnou ani hmyzem, ještěrkami nebo ptačími vajíčky. Tím, že občas sní nějaké vajíčko, ale neohrožují populaci ptactva. Naopak jsou obecně považovány za velmi prospěšné, neboť přispívají k rozšiřování semen stromů. Semínka, která sní, poté vyloučí třeba v jiné části lesa trusem. Díky tomu se mohou rostliny množit a rozšiřovat.

Přidat na Seznam.cz