Rostliny před mšicemi zachrání kopřivový postřik
Noční můrou každého zahradníka je to, že úrodu napadne nějaký škůdce či choroba. V našich rovinách je nejčastější napadení mšicemi. Tito malí broučci dokážou napříč své velikosti napáchat obrovské škody. Nejenže ubírají rostlinám energii, ale dokážou je dokonce i zcela zahubit. Nejnebezpečnější jsou pro mladé výhonky. Boj proti nim navíc není zrovna snadný. Může být zdlouhavý i finančně náročný. Pokud ale použijete kopřivu, značně si ulevíte.
Proč proti mšicím používat právě kopřivu
Pro využití kopřivy jako insekticidu existuje hned několik důvodů. Prvním z nich je to, že kopřiva je plevel. A to znamená co? To, že je velmi snadno dostupná a roste všude kolem nás. Toto má za výsledek to, že vás péče o zahrádku nezruinuje. Také kvůli ní nemusíte podnikat výlety do obchodu.
Kopřiva také obsahuje látky, které z ní dělají přírodní insekticid. V boji proti mšicím je tak velmi účinná. Zároveň ale neobsahuje žádné přehnané množství škodlivých chemikálií jako nějaké postřiky. Právě z toho důvodu je ideální pro ošetření jedlých plodin, zeleniny či ovoce.
V neposlední řadě také právě tento plevel obsahuje řadu látek, které z něj dělají zároveň i hnojivo. Při ošetřování rostlin jim tak zároveň dodáte i potřebné živiny, které se při boji se škůdci rozhodně hodí.
Jak na vytvoření přírodního kopřivového postřiku
Na přípravě v podstatě nic složitého není. V prvé řadě začněte s tím, že si kopřivy natrháte. Pro to je ideální čas od jara do začátku léta. Rozhodně je trhejte, než vykvetou, a čím mladší, tím lepší. Obsahují tak nejvíce živin. Poté kopřivu nasekejte a zalijte vodou. Na každé jedno kilo potřebujete deset litrů. Poté nechte směs dva týdny louhovat za občasného míchání. Nádobu je dobré přikrýt gázou, abyste zamezili kontaminaci cizími částicemi. Před použitím je pak směs důležité naředit.
Zdroj: https://www.manomano.co.uk/advice/how-to-use-stinging-nettles-in-the-garden-9132