1172960 12230939

Ředkvičky – kuličky plné zdraví

Ředkvičky jsou skvělým doplňkem zdravého a rozmanitého jídelníčku. Svou barvou i jemnou štiplavostí zpestří saláty a ti, kteří se snaží shodit nadbytečná kila, je mohou při knize či televizi chroupat místo chipsů. My vám prozradíme, proč si tato vizuálně zajímavá zelenina zaslouží více vaší pozornosti.

Vitamin C potřebujete přijímat každodenně, tělo ho totiž neukládá a jeho případný nadbytek vyloučí. Tento vitamin posiluje imunitu a podporuje tvorbu kolagenu, který je součástí zdravé kůže, kostí, chrupavek a dásní a hraje důležitou roli při hojení ran i popálenin.

Pokud si do salátu přidáte byť jen půl šálku nakrájených ředkviček, zajistíte si tím 14 procent doporučené denní dávky. V jedné ředkvičce najdete gram vlákniny, což představuje zhruba čtyři procentní doporučené denní dávky. Zkombinujte je pár například s hlávkovým salátem, pokapejte olivovým olejem a máte salát plný vlákniny, která je mimořádně důležitá pro správné trávení. Zároveň snižuje riziko cukrovky, kardiovaskulárních chorob či rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Mohlo by vás zajímat:  Z krajiny dlouhodobě mizí voda, řečiště potoků a řek jsou toho důkazem

Co se týče rakoviny, pomáhají i další látky obsažené v ředkvičkách – takzvané isothiokyanáty, které dokáží ničit rakovinné buňky.

Pro zdraví je nezanedbatelné i to, že ředkvičky mají minimální kalorickou hodnotu. Potěší i obsah kyseliny listové, B vitamínů, vitamínu K, draslíku, manganu, hořčíku, vápníku, železa, fosforu, sodíku či zinku.

Zřejmě jste zvyklí jíst je jen syrové, ale klidně je můžete použít i v teplé kuchyni, například v polévkách. V ČR jsou nejběžnější růžové kulaté ředkvičky, ale živiny najdete samozřejmě i v těch ostatních, například černých či bílých ředkviček.

Mohlo by vás zajímat:  Brambory vždycky něčím překvapí. Zajímavosti, které jste o nich určitě nevěděli

A pokud nevíte své děti přimět zeleninu, možná se vám to podaří právě díky originálním malým růžovým kuličkám, které jsou ideální pro vyřezávání, například z nich můžete vyrobit malé muchomůrky.

Zajímavá fakta o ředkvičkách

• Ředkvičky pocházejí z Číny, odkud se na severní polokouli včetně Evropy dostali počátkem 16. století
• Jejich příbuznými jsou například brokolice, květák či křen
Šálek nakrájených ředkviček má jen 19 kilokalorií
• Jejich odborný rodový název zní Raphanus, což znamená „rychle se objevovat“. Ředkvičky skutečně rostou velmi rychle, pouze 25 dní
• Umí pomoci s bolestmi břicha a škytavkou
• V mexické Oaxace se vždy 23. prosince koná Noche de Rabanos – Noc ředkviček
• Pro vyhladovělé hrdinku knihy Jih proti severu Scarlett O ‚Hara byly ředkvičky v jedné chvíli záchranou. Ve válkou zpustošené zemi totiž nevěděla najít žádnou jinou potravinu. Právě tehdy prohlásila slavnou větu, která změnila její život: „Ať mi Bůh svědkem, že nikdy víc nebudu hladovět“.
• Dlouhé teplé léto znamená ostřejší ředkvičky
• Ve starověkém Egyptě se ředkvičkami, cibulí a česnekem platilo dělníkům, kteří stavěli pyramidy
• Některé druhy ředkviček mohou mít až 45 kilogramů

Mohlo by vás zajímat:  Nakládané okurky se mohou snadno zkazit. Při konzumaci je důležitá opatrnost

Kvalitní semena ředkviček

Přidat na Seznam.cz

3 Odpovědi na “Ředkvičky – kuličky plné zdraví”

Komentáře jsou uzavřené.