Banany1

Recept pro zdravé tělo i mysl: pouze jeden banán denně přinese zázračné účinky

Také vaše babička říkávala „jedno jablko denně a doktora netřeba“? Na tomto přísloví je určitě něco pravdy. Ale ukázalo se, že stejnou roli pro naše zdraví může hrát i banán. Toto oblíbené ovoce je skvělou snídaní nebo svačinkou a díky obsaženým vitamínům a živinám pomáhá udržovat a zlepšovat celkové zdraví. A to je dostatečný důvod, proč zařadit do svého jídelníčku jeden banán denně.

Proč jíst banán každý den?

Toto zdravé a chutné ovoce, které se hodí především ke konzumaci k snídani, je plné vitamínů a živin, které naše tělo potřebuje pro normální fungování. Ať už si banán dáte k snídani, jako svačinu na cestách, upečete z něj pečivo, nebo ho přidáte do smoothie – vždy prospějete svému tělu i mysli. Konzumací banánu dodáváte tělu elektrolyty, vitamíny B, minerály a vlákninu, která je velmi důležitá pro trávicí systém.

Mohlo by vás zajímat:  Maliny může ohrozit několik škůdců, prevence může předejít napadení
Zdroj obrázku: Pixabay

Další skvělé benefity:

  • Oligosacharidy v banánu podporují vstřebávání vápníku z jídla, což zabraňuje osteoporóze.
  • Banán podporuje růst dobrých bakterií ve střevě.
  • Je to bohatý zdroj vitamínu B6, který je důležitý pro zdravé srdce a nervový systém. Jeden banán pokrývá jednu třetinu denní potřeby tohoto vitamínu.
  • Antioxidanty obsažené ve zralých banánech jsou silné antioxidanty, které bojují proti zánětu v těle a mají protirakovinné vlastnosti.
  • Zmírňuje křeče. Pokud jimi trpíte, jezte 1–2 banány denně.

Upozornění: Jste alergičtí na latex? Banány mohou vaše alergické příznaky zhoršit!

Mohlo by vás zajímat:  Skvělá letní svačinka i nečekaný lék. Angrešt si rozhodně zaslouží více pozornosti
Zdroj obrázku: Freepik

Jaké banány kupovat a jak je skladovat?

Ideální barva pro nákup banánů je žlutá s malým množstvím zelené na obou koncích. Možná budete chtít vybírat banány podle toho, kdy a jak je budete chtít jíst. K okamžitému použití si vyberte zralé banány (žlutá slupka s hnědými tečkami). Pokud je chcete jíst až za několik dní, vyberte takové, které jsou stále mírně zelené.

Banány skladujte při pokojové teplotě mimo přímé teplo a sluneční světlo. Umístěte je samostatně tak, aby se nedotýkaly dalšího ovoce. Jak banány dozrávají, urychlují také dozrávání dalších plodů ve své blízkosti.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-bananas
Přidat na Seznam.cz