Recept na dlouhověkost je znám od starověku. Lžíce jablečného octa denně dokáže s tělem zázraky
Už od starověku je známý pro své blahodárné účinky, které vychvaloval samotný Hippokrates. Využívali jej v řecké, čínské i egyptské medicíně, inspirovat se jejich tipy můžeme ještě dnes. Jablečný ocet je totiž pokladnicí vitamínů a minerálů, aminokyselin, pektinů nebo polyfenolů. Umí zatočit s mnoha zdravotními obtížemi, pomáhá při léčbě jater a používá se pro zlepšení imunity a krevního oběhu. Dokonce je přípravkem pro vitalitu. Proč jej pravidelně konzumovat?
Vynikající přísada při přípravě pokrmů
Jablečný ocet se vyrábí fermentací jablečné šťávy po přidání cukru a kvasinek, má jemně ovocnou vůni a štiplavou nakyslou chuť. Má zářivou jantarovou barvu, používá se nejčastěji ve studené kuchyni jako zálivka do salátů, ale své uplatnění najde též v dermatologii při péči o kůži nebo vlasy. Jako jiné druhy octa se používá při úklidu v domácnosti, protože má antibakteriální účinky.
Ceněný pro obsah pektinu
Tento druh octa obsahuje velké množství takzvaného jablečného pektinu, který má blahodárné účinky na zdraví, především je vhodný při redukčních dietách, protože zrychluje metabolismus a tlumí chuť k jídlu. Kromě toho je ceněný pro další účinky, protože:
- snižuje hladinu špatného cholesterolu,
- zabraňuje vzniku aterosklerózy,
- snižuje vysoký krevní tlak,
- posiluje stěny krevních cév,
- má protirakovinné účinky,
- posiluje imunitu a vitalitu, pomáhá vracet mládí.
Jedna lžíce denně stačí
Jablečný ocet je pomocníkem při boji s nadváhou, hodí se jej užívat nalačno po ránu. Lžíce jablečného octa, ideálně nefiltrovaného, se rozpustí ve sklenici vlažné vody. Obsažený pektin prodlouží pocit sytosti, k tomu vypitý nápoj zrychlí trávicí procesy. Pravidelnou konzumací se harmonizuje hladina cholesterolu, k tomu se odvrátí rozvoj kardiovaskulárních a cévních onemocnění. Jablečný ocet zlepší také stav pleti, nadto jej lze používat zředěný i jako tonikum přímo na pokožku proti akné.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/6-proven-health-benefits-of-apple-cider-vinegar