Recept na bramboráky bez vajec potěší nejen vegany. Zůstanou stejně křupavé a lahodné
Bramboráky patří mezi nejoblíbenější pokrmy, které se připravují k večeři nebo jako občerstvení k večernímu posezení s přáteli u sklenice piva nebo skleničky vína. Bývají velmi populární v restauracích i ve stáncích s rychlým občerstvením, protože chutnají dětem i dospělým. Tradičně se používají v receptu vajíčka, která však nemůžou konzumovat vzhledem k alergiím všichni, navíc nemusí být vždy doma k dispozici. Co v takové chvíli dělat? Sáhnout po dokonalé náhražce, která nezmění chuť ani konzistenci bramboráků.
Bramboráky jako tradiční pokrm
Ve střední Evropě patří bramboráky mezi nejoblíbenější pokrmy. Jsou tradiční přílohou v Česku, na Slovensku, v Polsku i v Německu či v Rakousku. Základem jsou nastrouhané syrové brambory, mouka, mléko, vejce a koření včetně česneku nebo majoránky. Placky se smaží na rostlinném oleji v pánvi nebo se pečou v troubě jako zdravější varianta. Podle kuchařů jsou nejlahodnější bramboráky z pozdních a moučných brambor, rané obsahují příliš vody, k tomu se doporučuje volit varný typ B nebo C.
Pevné a křupavé i bez vajíček
Bramboráky bez vajíček? Vejce slouží v plackách jako pojivo, ale lze je nahradit jinými surovinami bez toho, aby se změnila jejich konzistence nebo chuť, stále platí, že nejdůležitější ingrediencí jsou brambory. Vajíčka je možné nahradit alternativami, které jsou dostupné na pultech obchodů. Jednomu vajíčku odpovídají například tři lžíce konzervované cizrny (aquafaba) nebo jedna lžíce bramborové mouky. Obdobně je možné použít lžíci mletých lněných semínek v kombinaci se třemi lžícemi vody nebo lžičku želatiny rozpuštěné v jedné lžíci teplé vody.
Recept na bramboráky bez vajec
A jak připravit dokonalé bramboráky? Nachystejte si:
- 8 velkých brambor,
- 3 lžíce pšeničné mouky,
- 1 menší cibuli,
- 1 stroužek česneku,
- zvolenou vaječnou náhražku,
- sůl a pepř dle chuti,
- granulovaný česnek volitelně,
- provensálské bylinky volitelně.
Postup přípravy
Brambory oškrábejte, omyjte pod tekoucí vodou a nastrouhejte najemno. Poté z misky slijte vodu a přidejte oloupanou a najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Do směsi přisypejte mouku, přidejte vaječnou náhražku a koření a důkladně promíchejte.
Na pánvi rozpalte silnou vrstvu oleje a pomocí naběračky tvarujte placky, smažte z obou stran dozlatova. Podávejte samotné spolu se zakysanou smetanou, s dipem nebo s kysaným zelím, jako přílohu s omáčkami a s gulášem nebo k pečenému masu.
Zdroj: https://ilovevegan.com/vegan-latkes-potato-pancakes/