Po otevření nakládaných okurek může přijít šok. Několik chyb při zavařování je zbytečně zničí

Lahodné, pořádně kyselé a křupavé nakládané okurky v kombinaci s masovými jídly, sendviči, saláty nebo jen tak sólo. Chcete-li si vychutnat jejich vynikající chuť v zimě, musíte si je připravit už v létě. Po otevření láhve však může přijít zklamání, když se na okurkách objeví plíseň.

Plíseň na nakládaných okurkách

V letní sezóně jsme připravili několik sklenic nakládaných okurek, v zimě jednu z nich dychtivě otevíráme a přijde zklamání. Na okurkách se objevil zvláštní povlak. Nemusí se však hned jednat o plíseň. V nádobě se siláží se může objevit takzvaná fermentační ovčí kůže, což je normální jev. Není to škodlivé, takže takové okurky můžete klidně jíst. Je to tenká, rovnoměrná vrstva bílého květu, která se objevuje na povrchu solanky v důsledku aktivity bakterií mléčného kvašení.

Mohlo by vás zajímat:  Mšice nepohrdnou ničím. Kalamitu odvrátí postřik ze zeleniny, kterou má každý v kuchyni

Jak rozpoznat, že okurky jsou plesnivé? Květ se soustředí v jednom místě, je tlustší než fermentační ovčí kůže a má šedé nebo zelené zbarvení. Plíseň provází také pěna a nepříjemný zápach. Kromě toho okurky nejsou pevné a tvrdé, ale při dotyku měkké a snadno se rozpadají. Takovou siláž bychom určitě neměli jíst!

Zdroj obrázku: Freepik

Důvody vzniku

Hlavním důvodem je nepřesné zakrytí okurek solankou. Je to ona, která chrání zavařeninu před rozkladem, proto je-li jí příliš málo, ve sklenici se může objevit plíseň. Ale to není všechno. Nestačí okurky zalít tak, aby nevyčnívaly. Zeleninu je třeba do sklenic dobře natěsnat. Měla by být uspořádána velmi pevně, aby solanka neproudila na povrch. Takové exempláře nebudou dobře konzervované a začnou se rychle kazit.

Mohlo by vás zajímat:  Ne každý med je zdravý. Jednoduchý test prozradí, zda máte doma jen chabou náhražku

Abyste se ujistili, že nakládané okurky vyjdou tak, jak by měly, byly křupavé a bez plísní, stojí za to dodržovat několik zásad. Nejlepší je vybrat si okurky dobré kvality a jedné odrůdy. Před nakládáním se doporučuje namočit zeleninu do studené vody nejméně na 30 minut. Díky tomu budou okurky pevnější.

Zdroj: https://fermentools.com/mold-or-yeast-how-to-tell-the-difference/
Přidat na Seznam.cz