Rhubarb Plants With New Leaves Growing Garden Bed

Rebarbora je na pěstování nenáročná, výborně obohatí každodenní jídelníček

Rebarbora je označení pro řapíky listů rostliny reveně kadeřavé. Ty jsou zpravidla červené a mají kyselou chuť. Neměla by se však nikdy jíst za syrového stavu nebo ve velkém množství. Listy reveně jsou velké, ale nekonzumují se. I tak ale tato zelenina určitě stojí za vyzkoušení. Nejčastěji se s ní můžeme setkat při přípravě moučníků nebo různých džemů, které jsou spolu se zamražením ideální pro dlouhodobé uchovávání.

Co vědět o pěstování rebarbory

Přestože je samozřejmě možné rebarboru koupit v obchodech, v tomto případě se vám možná víc vyplatí si ji vypěstovat doma. Tato rostlina totiž za správných podmínek roste velmi rychle a také se dorůstá velkých rozměrů. Je tedy lepší pěstovat ji na zahradě a udělat si čas na její pravidelné zastřihování. To vám zároveň zajistí pravidelný přísun této pochoutky.

Mohlo by vás zajímat:  Salátová sezóna je v plném proudu. Přinášíme přehled těch nejzdravějších druhů

Ideální podmínky pro pěstování této rostliny jsou na slunném místě v neutrální půdě. Její zasazení je pak ideální na začátku nebo konci sezony, tudíž v dubnu/květnu nebo září/říjnu.

Zdroj obrázku: Freepik

A v čem je vlastně rebarbora prospěšná?

Rebarbora může poskytnout řadu zdravotních benefitů. Jako většina ovoce a zeleniny je totiž bohatá na vitamíny a určité stopové prvky. Její kyselá chuť napovídá, že má výrazný obsah vitamínu C. Kromě toho v ní ale můžeme najít i vitamín E, který má efekt na zpomalování stárnutí buněk.

Mohlo by vás zajímat:  Šťavnatá ředkvička nesmí v jarním jídelníčku chybět. Pročistí tělo a rozjasní pokožku

Kromě toho je v rebarboře také draslík a hořčík, které podporují činnost nervové soustavy. Další z obsažených kovů, který určitě stojí za zmínku, je železo, které je velice důležité pro tvorbu červených krvinek. Na jeho nedostatek trpí hlavně ženy a může se dostat až do stádia chudokrevnosti.

Samozřejmě ale všeho moc škodí a u rebarbory to platí obzvlášť. Je v ní totiž přítomná kyselina šťavelová. Ta v nadměrném množství může způsobit ochuzování těla o vápník, což by se mohlo neblaze projevit na pevnosti zubů či kostí.

Zdroj: https://www.britannica.com/plant/rhubarb, https://www.almanac.com/plant/rhubarb, https://www.aicr.org/resources/blog/health-benefits-of-rhubarb/, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-rhubarb, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/oxalic_acid
Přidat na Seznam.cz