Fresh Celery Vegetable Bunch Celery Stalk With Leaves Wood Nature Green

Řapíkatý celer je jako stvořený k salátovému tvoření. Každý si najde svou oblíbenou variaci

Řapíkatý celer je nízkokalorická zelenina, která vám může pomoci zhubnout a snadno se dostat do formy bez hladovění. Můžete ji totiž chroupat mezi jídly, a hlad vás tak trápit nebude. Co ale dělat, pokud zrovna nemáte rádi chroupání zeleniny jen tak, bez nějakého doplňku? Zkuste si z celeru připravit zdravé saláty, které si zamilujete, ale zároveň přijmete dostatek zdravé zeleniny.

Proč jíst celer?

Řapíkatý celer by měl konzumovat každý, kdo se zajímá o zdravou stravu a chce se udržovat v dobré kondici. Ukazuje se, že obsahuje dvakrát více vitamínu C než citrusy, takže vám pomůže vytvořit silnou imunitu, která vás ochrání před ledajakou infekcí. Dále je celer velmi dobrým zdrojem vitamínů skupiny B, kyseliny listové a betakarotenu. Určitě v něm nechybí ani velmi potřebný vitamín E nebo fosfor, draslík, zinek či vápník.

Mohlo by vás zajímat:  Lépe než chemické přípravky zafungují přírodní prostředky. Bohatou úrodu rajčat zajistí droždí, přeslička a česnek

Salát s brusinkami

Kombinace sladkého a slaného je velmi chutná. Podobně si ji můžete dopřát i v tomto salátu. Nachystejte si kuřecí prsa, která nakrájejte na tenké nudličky a zprudka je orestujte na pánvi. Mezitím si omyjte celer a nakrájejte jej na plátky silné asi jeden centimetr. Vše dejte do misky, přidejte sušené brusinky a udělejte zálivku z jogurtu, hořčice a majonézy.

Zdroj obrázku: Freepik

Salát s vejcem

Bílkoviny v tomto receptu získáte z vajec. Uvařte je natvrdo, a až vychladnou, oloupejte je a nakrájejte do misky. Přidejte nadrobno nakrájený celer a zálivku z majonézy a hořčice – nejlépe pikantní. Celerový salát je téměř hotový. Dochuťte ještě pepřem a solí podle chuti nebo posypte čerstvou pažitkou.

Mohlo by vás zajímat:  Nejoblíbenější příloha může být i smrtelně nebezpečná. Stačí, aby brambory vyklíčily nebo byly zelené

Vegetariánský salát

Pokud se chcete vyhnout konzumaci živočišných produktů, použijte tofu. Pokud zvolíte uzený produkt, bude mít salát výraznější chuť. Nakrájejte jej na kostičky a namočte alespoň na několik minut do marinády z rostlinného oleje, pepře, pikantní papriky, provensálských bylinek a trochy soli. Osmažte na pánvi. Přidejte čerstvou zeleninu – celer, okurku, rajče nebo třeba rukolu. A máte hotovo.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/health-benefits-of-celery
Přidat na Seznam.cz