Rajčatová šťáva tělo pročistí a pomůže předejít hned několika zákeřným nemocem
Když někdo řekne, že pije rajčatovou šťávu, často sebou trhneme. Jenže kvalitní rajčatová šťáva poskytuje tělu mnoho vitamínů, minerálů a silných antioxidantů. Je obzvláště bohatá na lykopen, sloučeninu s působivými zdravotními vlastnostmi, dále na vitamín C a vitamín A. Kromě toho obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, mangan, hořčík a další prospěšné látky.
Má jen málo kalorií
Rajčatová šťáva je nízkokalorická, přitom pokryje většinu doporučené denní dávky vitamínů a minerálů. Nejlepší je připravit si ji doma, pokud se ale rozhodnete ji zakoupit, pozorně si přečtěte informace na etiketě. Zkontrolujte, zda výrobek neobsahuje přidanou sůl, cukr nebo konzervační látky. A proč byste měli rajčatovou šťávu pít?
Rajčatová šťáva je bohatá na lykopen, což je jeden z nejúčinnějších přírodních antioxidantů. Bojuje proti volným radikálům, které poškozují buňky a způsobují rakovinu, cukrovku a srdeční choroby. Rajčatová šťáva, pokud je nesolená, je tedy prospěšná i pro zdraví srdce, jelikož snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu, zabraňuje ateroskleróze a infarktu.
Snižuje riziko aterosklerózy
Rajčatová šťáva zabraňuje abnormálnímu shlukování krevních destiček a snižuje riziko ucpávání tepen. Pravidelná konzumace může podpořit proces hubnutí a poskytuje pocit plnosti bez dodání velkého množství kalorií. Detoxikuje organismus, jelikož obsahuje chlór a síru. Přírodní chlór podporuje správnou činnost ledvin a jater a síra je chrání před všemi druhy infekcí.
Pravidelná konzumace rajčatové šťávy má pozitivní vliv na trávení. Stimuluje pravidelné vyprazdňování a zabraňuje zácpě. Je plná fytonutrientů, které chrání oči a snižují riziko šedého zákalu. Dále rajčatová šťáva působí proti zabarvení pleti, pomáhá při léčbě a prevenci akné, stahuje póry a reguluje vylučování kožního mazu. Díky přítomnosti železa posiluje vlasy a navrací jim lesk.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/tomato-juice#antioxidants