Rajčata prospějí zdraví v jakékoli podobě. Po celý rok se postarají o pořádnou dávku céčka
Rajčata jsou velmi oblíbeným druhem zeleniny. Můžete si je sami vypěstovat na zahradě, po celý rok jsou také k dostání v obchodech. Najdete obrovská rajčata, ale také malé druhy, které se hodí jako příloha nebo místo čokolády večer k televizi. Rajčata si můžete také naložit společně se sýrem a dalšími druhy potravin.
Rajče vám dodá spoustu vitaminu C, který se neztratí ani vařením
Pokud si denně dáte jedno střední rajče, polovinu dávky vitaminu C už budete mít v sobě. Jestli si chcete rajčata dopřávat i přes zimní období, ale nechcete je jíst jen tak, můžete si je naložit. Je to velmi jednoduchý proces, který zvládne každý. Jestli chcete mít rajčata hotová co nejrychleji, můžete si dát na dno hrnce trochu vody, nakrájet je na kousky a vařit 20 minut.
Poté už jen rozmixujete a slupky pomelte. Nakonec zbydou jen pecky. Rajčata pak můžete také přepasírovat přes jemné sítko. Místo něj ale můžete použít velkou vařečku nebo mačkadlo na brambory. Pokud máte velké množství rajčat na zahradě, můžete si z nich udělat například kečup nebo si je naložit společně se sýrem nebo olejem.
Na internetu najdete hromadu receptů
Na domácí kečup existuje spousta receptů, stejně jako na naložená rajčata. Ta rozkrojte na polovinu, dejte na plech a osolte a opepřete. Nakonec posypte sušenou bazalkou a troubu si předehřejte na 180 stupňů. Rajčata do ní vložte na dvacet minut, pak stáhněte teplotu na 140 a dosušte. Zapečená budou hlavně na okrajích, ale uvnitř by měla být šťavnatá.
Nechte je vychladnout a dejte do připravených sklenic. K nim přidejte také kousky balkánského sýra a nakonec k nim přilijte kvalitní olivový olej. Můžete přidat ještě listy čerstvé bazalky. Dobře uzavřete a můžete takto uchovávat ve spíži nebo lednici. Domácí kečup nebo rajčatové omáčky je dobré skladovat na temném a suchém místě.
Zdroj: https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-tomato-health-benefits