Rajčat je mnoho druhů, každý se hodí k jiné úpravě, ale všechny jsou velmi zdravé
Rajče není jedno, rajčat je nespočet druhů. Ale věděli jste, že rajče je ovoce? Takzvané rajské jablíčko? Ovšem říká se mu zelenina, protože za zeleninu jej považují především výživoví odborníci. V roce 2011 o rajčatech dokonce rozhodoval Evropský parlament, který jej zařadil mezi ovoce. Pro nás však rajče zůstane zeleninou, která je nabitá spoustou důležitých živin. Abyste se v rajčatech vyznali, prozradíme vám, jaké druhy lze s jinými potravinami kombinovat.
Nejdříve něco málo o zdravotním přínosu
Rajčata obsahují velké množství minerálních látek, jako mangan, draslík, fosfor, železo, magnesium, vápník a jiné. Také vitamínů je tu velké množství: B1, B2, B5, E, C a A. Rajčata našemu tělu pomohou předcházet kardiovaskulárnímu onemocnění, rakovině a také dokonale posílí imunitní systém. Vitamín A podporuje dobrý zrak. Rajčata patří mezi nejsilnější antioxidanty vůbec, které bojují s volnými radikály v těle.
Druhy rajčat a jak je kombinovat
Tradiční rajčata, která běžně najdeme v obchodě, jsou šťavnatá a ideální pro řecké saláty se sýrem feta i s okurkou. Oválná rajčata jsou spíše masitá, moučná, a jsou ideální pro polévky nebo pro kečup. Malinové rajče může vážit až jeden kilogram, úžasně voní a je nejideálnější pro salát s cibulí. Buffalo rajče srdcové má hodně dužiny a málo šťávy, může se přidat ke všemu, nejlépe pod maso. Cherry rajčátka mají unikátní, lahodnou a nasládlou chuť. Vypadají a chutnají úžasně v salátech, na pizze ale i jako příloha. Zelená rajčata jsou trochu jiná než ta červená. Tato rajčata jsou mírně pikantní s nádechem citrusů a v kombinaci s oválnými rajčaty z nich připravíte lahodný kečup. Modré rajče neboli indigo je sladké a obsahuje velké množství antokyanů, které posilují cévy a chrání zrak. Oranžové a žluté rajče bude ideální pro omáčky a čerstvé patří k nejoblíbenějším druhům u dětí.
Zdroj: https://www.naturefresh.ca/types-of-tomatoes-guide/