Portrait Blonde Woman Holding Apple

Psychobiotická dieta odbourá střevní problémy a s nimi zmizí i stres

Život ve stresu vážně poškozuje zdraví, nervové vypětí totiž významně ovlivňuje všechny vnitřní orgány, protože psychika je propojená s ostatními částmi těla. Míru stresu lze snížit pomocí jídelníčku, na což odkazuje psychobiotická dieta, která vylepšuje mikrobiom ve střevech a pozitivně působí na stav psychiky. Jaké jsou principy této diety a jak funguje? Proč je vhodná pro všechny lidi s vysokou stresovou zátěží?

Psychobiotická dieta pro zdraví

Může dieta ovlivňovat psychiku? Bezesporu, protože existuje vztah mezi mikrobiomem a psychikou. Imunita, stejně jako duševní rozpoložení, závisí na stavu střev, která ovlivňují různé druhy střevních mikrobů. Výsledky potvrzující tuto teorii zveřejnili vědci v magazínu Molecular Psychiatry.

Mohlo by vás zajímat:  Mrkvová dieta přiblíží vysněnou váhu zase o něco blíž. Během chvíle můžete shodit několik kilogramů
Zdroj obrázku: Freepik

Zásady stravování

Hlavní roli u této diety hrají celozrnné výrobky a obilniny, luštěniny, fermentované potraviny, zelenina a ovoce s probiotickými účinky, což prokázala skupina, která pod dohledem expertů dodržovala nastavený jídelníček, který sestával denně ze:

  • 6–8 porcí ovoce a zeleniny obsahující prebiotika (cibule, pórek, zelí, jablka a banány);
  • 5–8 porcí celozrnných výrobků a obilovin;
  • 2–3 porce fermentovaných potravin (kefír, kombucha, kysané zelí).

Luštěniny se musely objevit ve stravě účastníků alespoň třikrát až čtyřikrát během týdne.

Méně stresu

Výsledky byly překvapující, protože se zlepšil stav střevního mikrobiomu, současně došlo ke snížení vnímaného stresu až o 32 procent. Navíc se stres snižoval s vyšší mírou dodržování tohoto stravovacího režimu. První výsledky dávají naději, že lze ovlivnit stres a vyhnout se rozvoji depresí pouze pomocí stravy. V kombinaci se změnou životního stylu je možné docílit zlepšení duševního rozpoložení a hlavně celkového psychického zdraví. Stres je totiž hlavním faktorem ovlivňujícím vznik a rozvoj chronických onemocnění, protože snižuje obranyschopnost, zvyšuje četnost zánětů a zhoršuje spánkovou deprivaci.

Zdroje:
https://rdcu.be/c6KLs
https://www.nature.com/articles/s41380-022-01817-y
Přidat na Seznam.cz