Při vaření špenátu děláme často zásadní chyby, které ničí důležité živiny

Vaření špenátu není těžké. Jen se u něj velice často dopouštíme chyb, kvůli kterým se ochuzujeme o živiny, které nám může nabídnout. Přitom stačí velice málo, abychom dosáhli chutného, a přesto výživného jídla. Stačí dát si pozor na určitá úskalí při přípravě čerstvého špenátu a můžeme z něj získat mnohem více živin. Úplně nejlepší by samozřejmě bylo podávat špenát čerstvý, bez jakékoli tepelné úpravy. Avšak s určitými omezeními jej můžeme podávat i jako součást teplého jídla.

Zázrak jménem špenát

Špenát je zdrojem antioxidantů, včetně luteinu, který potřebuje zejména naše srdce a naše oči. Antioxidanty jsou velice důležité pro celkové fungování lidského těla, protože dokážou odvrátit různé chronické choroby. Jejich úkolem je navázat na sebe potenciálně škodlivé volné radikály a odvést je z těla ven. Jejich nahromaděním by mohly vzniknout vážné choroby.

Zdroj obrázku: Freepik

Snižte dobu vaření na minimum

Čím déle budete špenát vařit, tím méně prospěšných látek bude mít. Jakákoli tepelná úprava odebírá prospěšné látky ze špenátu. Nejvíce luteinu se nachází v syrových listech, takže kromě zeleninových salátů používejte špenát také ve smoothie či zdravých koktejlech. Lutein se nejlépe vstřebává v tucích z mléka nebo smetany, proto jej můžete jen velice krátce povařit v těchto kapalinách.

Špenát na kousíčky

Ať už budete špenát připravovat jakkoli, vyplatí se jej nasekat na co nejmenší kousíčky. Použijte k tomu opravdu ostrý nůž, protože tupým nožem byste získali nepříliš chutnou kaši (něco jako starý pomačkaný salát). Nasekáním se uvolňuje množství luteinu, a to až o 30 % více! Naopak budete-li vařit špenát více než 32 minut, připravujete se až o 60 % této cenné látky.

Zdroj obrázku: Freepik

Špenát je jemný

Vzhledem k jemnosti špenátu není vyžadována dlouhá doba úpravy. Stačí opravdu jen krátce spařit horkou vodou a můžete jej použít do jakýchkoli vařených pokrmů. Pokud chcete vařit se špenátem, přidávejte jej na poslední chvíli – podobně jako čerstvé bylinky.

Zdroj: https://sodelicious.recipes/in-the-kitchen/cooking-with-spinach-beginner-guide/
Přidat na Seznam.cz