Při vaření špenátu děláme často zásadní chyby, které ničí důležité živiny
Vaření špenátu není těžké. Jen se u něj velice často dopouštíme chyb, kvůli kterým se ochuzujeme o živiny, které nám může nabídnout. Přitom stačí velice málo, abychom dosáhli chutného, a přesto výživného jídla. Stačí dát si pozor na určitá úskalí při přípravě čerstvého špenátu a můžeme z něj získat mnohem více živin. Úplně nejlepší by samozřejmě bylo podávat špenát čerstvý, bez jakékoli tepelné úpravy. Avšak s určitými omezeními jej můžeme podávat i jako součást teplého jídla.
Zázrak jménem špenát
Špenát je zdrojem antioxidantů, včetně luteinu, který potřebuje zejména naše srdce a naše oči. Antioxidanty jsou velice důležité pro celkové fungování lidského těla, protože dokážou odvrátit různé chronické choroby. Jejich úkolem je navázat na sebe potenciálně škodlivé volné radikály a odvést je z těla ven. Jejich nahromaděním by mohly vzniknout vážné choroby.
Snižte dobu vaření na minimum
Čím déle budete špenát vařit, tím méně prospěšných látek bude mít. Jakákoli tepelná úprava odebírá prospěšné látky ze špenátu. Nejvíce luteinu se nachází v syrových listech, takže kromě zeleninových salátů používejte špenát také ve smoothie či zdravých koktejlech. Lutein se nejlépe vstřebává v tucích z mléka nebo smetany, proto jej můžete jen velice krátce povařit v těchto kapalinách.
Špenát na kousíčky
Ať už budete špenát připravovat jakkoli, vyplatí se jej nasekat na co nejmenší kousíčky. Použijte k tomu opravdu ostrý nůž, protože tupým nožem byste získali nepříliš chutnou kaši (něco jako starý pomačkaný salát). Nasekáním se uvolňuje množství luteinu, a to až o 30 % více! Naopak budete-li vařit špenát více než 32 minut, připravujete se až o 60 % této cenné látky.
Špenát je jemný
Vzhledem k jemnosti špenátu není vyžadována dlouhá doba úpravy. Stačí opravdu jen krátce spařit horkou vodou a můžete jej použít do jakýchkoli vařených pokrmů. Pokud chcete vařit se špenátem, přidávejte jej na poslední chvíli – podobně jako čerstvé bylinky.
Zdroj: https://sodelicious.recipes/in-the-kitchen/cooking-with-spinach-beginner-guide/