Person Holding Plant Close Up

Při pěstování okurek je zásadní zajistit dostatek zálivky

Jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny jsou okurky. Ty snad nesmějí chybět v žádné užitkové zahradě. Můžete pěstovat nakládačky i salátovky. Vždy je třeba jim dodat potřebnou péči, abyste sklidili bohatou úrodu. Na co byste rozhodně neměli zapomenout?

Co ještě nevíte o okurkách

Okurka je rod rostlin z čeledi tykvovitých, kam patří například i meloun. Jedná se o plazivé nebo popínavé byliny, jejichž plodem je dužnatá bobule – okurka. Existuje na 60 druhů těchto bylin, přičemž rostou nejen u nás, a to hlavně druh okurka setá, ale také v Americe, tropech a subtropech v Africe a Asii.

Mohlo by vás zajímat:  Potravinové alergie se týkají i oblíbené zeleniny a ovoce. Pozor si musí dát také diabetici

Plody okurky seté se dají využívat jako diuretikum, protože obsahují velké množství draslíku, který přirozeným způsobem odvodňuje. Funguje i jako antipyretikum a používá se k léčbě kožních chorob. Listy dokážou snížit horečku. Okurka je zelenina vhodná pro osoby, které trpí dnou nebo revmatismem. Příznivě působí i na krevní oběh, a protože je nízkokalorická, mohou ji konzumovat ti, co bojují s nadváhou a obezitou.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdy a jak sázet okurky

Do země se okurka setá sází v květnu po zmrzlých mužích z předpěstovaných sazenic. Lze je ale také vypěstovat přímo ze semen, která se vysévají ve druhé polovině května. Okurky jsou citlivé na mráz, proto by ven na záhon měly jít až tehdy, kdy nebudou hrozit přízemní mrazíky.

Mohlo by vás zajímat:  Obyčejné fazole s neobyčejnými účinky na zdraví patří do každodenního jídelníčku

Proč jsou okurky někdy hořké

Občas se stane, že okurku utrhnete a zjistíte, že chutná hořce. Zejména to platí pro její konce. Její hořkost způsobuje kukurbitacin C. Jedná se o biochemickou sloučeninu, triterpen. Svým způsobem jde o ochrannou funkci okurek. Hořkou okurku nebude konzumovat zvíře ani člověk.

Aby okurky nebyly hořké, potřebují velmi mnoho vláhy, a to zejména v horkých letních dnech. I když jsou hořké, dodáním závlahy je možné hořkost zmírnit. Na zalévání okurek je proto třeba pamatovat.

Zdroj: https://www.britannica.com/plant/cucumber, https://www.finedininglovers.com/article/cucumber-types-characteristics, https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-cucumbers/, https://www.rhs.org.uk/vegetables/cucumbers/grow-your-own, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Cucurbitacin-C, https://www.almanac.com/plant/cucumbers
Přidat na Seznam.cz