Bottom View Red Tomatoes Cut Tomatoes Wooden Box Black Table

Před uložením do lednice potřebují rajčata správně ošetřit

Rajčata patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, ročně jich tuzemci sní asi dvanáct kilogramů na osobu. Ve statistikách se ale neobjevují domácí výpěstky, přitom právě ze záhonů pochází další část plodů, které Češi rádi konzumují v zeleninových salátech, v polévkách nebo v hlavních teplých jídlech či zapečené. Právě při sklizni pak nastává otázka, kam s množstvím rajčat? Úroda se může rozdělit na několik částí a tepelně zpracovat, ale jak uchovávat čerstvé plody, aby dlouho vydržely?

Nejpopulárnější zelenina

Rajčata. Téma pro sáhodlouhé rozhovory sousedů i kolegyň v práci, porovnává se jejich vzhled, chuť nebo kvalita. A právě čerstvost a vůně ovlivňují chuť natolik, že jsou považována za nejlepší zeleninu vůbec. Jsou na špici v popularitě, a dokonce předehnala cibuli, která tvoří základ snad každé tuzemské speciality. Rajčata spadají do typu klimakterických plodů, proto se mohou po utržení nechat dozrát na parapetu, kde dozrají do krásně syté červené barvy.

Mohlo by vás zajímat:  Zmražení ovoce a zeleniny vytvoří zásobu na zimu, pár triků uchová jejich chuť i barvu
Zdroj obrázku: Freepik

Ideální do zeleninových salátů

Červené voňavé a šťavnaté plody se přidávají do zeleninových salátů nebo tvoří přílohu k obloženým mísám či chlebům. Jarní a letní sezóna jim je obzvláště nakloněná, bývají k dostání za nízké ceny. Ale jak je uchovávat? Kupovaná rajčata i sklizená ze záhonů je možné zpracovat na kečup, protlak nebo zavařit do zásoby na zimu. Mohou se také skladovat v chladničce, ale jen v případě, že jsou správně ošetřená. Jakým způsobem je ochránit?

Trik na skladování rajčat v chladničce

Vložit rajčata běžným způsobem do spodního šuplíku v chladničce není nejlepší nápad, ztratí totiž barvu i chuť, mohou rychle zplesnivět. Přesto existuje způsob, jak se mohou v chladničce skladovat. Před vložením do zásuvky na zeleninu se musí jednotlivé kousky ponořit do vody o teplotě v rozmezí 40 a 50 stupňů Celsia. Poté se šetrně otřou do sucha a nechají se vychladnout na pokojovou teplotu, až poté se uloží do chladničky. Tímto způsobem nejen vydrží déle, ale zachovají si veškeré svoje přednosti, pro které je konzumenti milují.

Zdroj: https://www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/food/how-to-store-tomatoes
Přidat na Seznam.cz