Brunette Woman Kitchen (1)

Přebytky z kuchyně se hodí do různých pokrmů, stačí je praktickým způsobem zpracovat

Plýtvání potravinami je velkým problémem naší společnosti, každý rok se totiž vyhodí miliony tun jídla. S trochou kreativity a jistými znalostmi, jak zbytky spotřebovat, však můžeme omezit plýtvání jídlem a zároveň ušetřit spoustu peněz. Zde je několik nápadů, jak spotřebovat běžné zbytky jídla.

Když nevíte, co se zbytky v lednici

Může se stát, že vám zbydou například brambory. Brambory jsou všestrannou ingrediencí, kterou lze použít různými způsoby. Pokud vám zbyde bramborová kaše, můžete z ní udělat placičky nebo klasický britský pastýřský koláč. Pokud jste zrovna oloupali brambory, rozhodně nevyhazujte jejich slupky. Ty totiž můžete použít k přípravě křupavé svačiny. Jednoduše je posypte trochou soli a pečte v troubě, dokud nebudou křupavé a zlatavě hnědé. Můžete je také použít k přípravě slané snídaně, když je smícháte s míchanými vejci a sýrem.

Mohlo by vás zajímat:  Mátový olej dokáže nahradit chemické léky při mnoha potížích a pomůže i jinde

Z banánů, které začínají hnědnout, lze také připravit různé pochoutky. Jedním z nejlepších nápadů je připravit banánový chlebíček, což je zdravá buchta ideální na snídani nebo svačinu. Banány můžete také nakrájet a zmrazit a použít do smoothie nebo si z nich vyrobit domácí zmrzlinu.

Zdroj obrázku: Freepik

Co s odřezky z ovoce a zeleniny

Když budete připravovat zeleninová jídla, nevyhazujte odřezané zbytky, ale uschovejte je například do mrazáku a použijte k přípravě zeleninového vývaru. Sbírat můžete různé kusy syrové zeleniny, jako jsou slupky cibule, slupky mrkve, listy celeru, konce česneku a nohy hub. Můžete také použít zbytky bylinek, jako je petržel, tymián a bobkový list. Zeleninu důkladně omyjte a nakrájejte na malé kousky.

Mohlo by vás zajímat:  Skořice je nejlepším lékem, který rostliny zbaví plísně a pomůže jim dobře zakořenit

Také slupky z určitých druhů ovoce lze použít různými způsoby, včetně vaření, pečení, a dokonce i k výrobě přírodních čisticích přípravků. Kůra citrusových plodů, jako jsou pomeranče, citrony a limetky, se často používá v receptech pro přidání chuti. Slupky nastrouhejte najemno a přidejte do pečiva, omáček, marinád či koktejlů. Citrusové slupky lze použít také k čištění a osvěžení domova. Použijte citronovou nebo pomerančovou kůru k drhnutí povrchů, jako jsou umyvadla, vany a pracovní plochy.

Zdroj: https://ivaluefood.com/resources/cooking-eating/creative-ways-to-use-leftovers/
Přidat na Seznam.cz