Ořechové listí nikdy nevyhazuje, připravenou tinkturu lze využít po celý rok

Listy vlašských ořechů jsou stejně důležité jako ovoce. Jistě si říkáte, že je to docela odvážné tvrzení, ale je to pravda. Je všeobecně známo, že konzumace vlašských ořechů má příznivý účinek na naše tělo, naši paměť a výživové vlastnosti. Mnoho lidí však opomíjí důležitost listů tohoto stromu.

Jaké jsou vlastnosti ořechových listů?

Tyto listy mají antibakteriální i protizánětlivé vlastnosti, a především urychlují hojení ran. Navíc (v případě, že se užívají orálně) mají příznivý účinek na snižování hladiny cukru v krvi, což ocení především cukrovkáři. Pokud je chcete pro jejich vlastnosti využít, je ideální zvolit pro sběr konec května a začátek června. Vybírejte listy, které nemají žádné příznaky nemoci.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Příprava nálevu

Po sběru listy usušte, dávejte ale pozor, aby po usušení měly stále zelenou barvu, pokud zhnědnou, vyhoďte je. Z připravených listů si udělejte nálev. Stačí přelít jednu lžíci drcených listů vroucí vodou a nechat louhovat asi hodinu. Jedna porce tohoto nálevu vystačí na jeden den, přičemž nejlépe je ho užívat před každým jídlem. Pomůže vám při zánětu, průjmu, ale i pouze jako prevence.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Tinktura z mladých ořechů

Budete potřebovat asi 10 zelených, mladých ořechů (nejlépe měkkých, aby je bylo možné propíchnout vidličkou). Poté co ořechy umyjete a nakrájíte na malé kousky, je vložte do nádoby a zasypte 6 čajovými lžičkami cukru. Následně přilijte 200 ml vodky. Při celém procesu nezapomeňte používat rukavice, protože ořechy velmi znečišťují pokožku! Hotovou tinkturu ponechte 3 týdny uležet a poté ji přeceďte přes gázu do tmavých lahví. Tinktura se používá 2 až 3krát denně a pomůže vám v boji s bolestmi žaludku a střev.

Komentáře
Přidat na Seznam.cz