Popálení kopřivou nepřináší rizika, ale tyto zdravotní benefity
Spálil jsi se o kopřivu? To bude dobré, nic si z toho nedělej. Kopřiva je zdravá, a alespoň nebudeš mít revma. Znáte tyto věty? Také vás tak maminky utěšovaly? Přemýšleli jste někdy, co je pravdy na popálení od kopřivy, a jak popálení působí na naše zdraví? Považovali jste tuto bylinku pouze jako nepříjemný plevel? Čtěte dále a jistě si vytvoříte novou představu.
Co způsobuje popálení
Jemné chloupky, které má kopřiva na svých listech, se po dotyku zapíchnou do kůže a poté vznikne nepříjemná a pálivá bolest. Je to způsobeno chemickou látkou zvanou kyselinou mravenčí, která se dostane pod kůži a v kombinaci s histaminem způsobí velké podráždění. Dříve se tímto způsobem léčili lidé s problematickým a bolestivým revmatem kloubů, protože obsahující látky, jako je zmíněný histamin, kyselina mravenčí a serotonin zvyšují prokrvení povrchových cév a následné znecitlivění. Ovšem, tato léčba se již nedoporučuje kvůli vysoké bolestivosti od popálení, která může bolet více než samotné revma.

Dále již bylo prokázáno, že jemné chloupky na povrchu kopřivy obsahují protizánětlivé a antibiotické látky urychlující hojení poranění. Na postižená místa se přikládají sušené kopřivy, které se předem namáčely.

Další možné využití
Listy i nať lze použít také na čaj. I když je kopřiva považována za plevel, její účinky pro zdraví jsou obdivuhodné. Pokud budete pít kopřivový čaj, můžete se zbavit či zmírnit různé onemocnění a nepříjemnosti, jako je revmatismu, zlepšení menopauzy, snížení cukru v krvi, zlepšení chudokrevnosti, čistí krev, zlepšuje alergii a mnoho jiných blahodárných účinků. Nejen jako čaj bude kopřivá vhodná, ale také z ní můžete udělat špenát či vynikající polévku. Nejlépe však z mladých listů kopřiv. Abychom nezapomněli, kopřivy obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, jsou to:
- vitamíny A, C, B
- chlorofyl
- železo, vápník, draslík
- flavonoidy, třísloviny
Pokud jste se kopřivu rozhodli užívat perorálně, jako čaj, užívejte jednu čajovou lžičku sušené kopřivy nanejvýš 3x denně, a to po dobu dvou týdnů.
