Plody i květy černého bezu posílí imunitu. Sladký sirup nebo smažené trsy zachutnají nejen dětem

Černý bez se v lidovém léčitelství používá již od nepaměti. Tato rostlina se vyznačuje protizánětlivými a antivirovými vlastnostmi. Černý bez také díky velkému obsahu vitamínu C, provitamínu A, pektinu a tříslovinám posiluje imunitu organismu. Květy bezu černého obsahují také velké množství silic, minerálních solí a sterolů. Plody této rostliny jsou oproti květům více bohaté na železo, draslík a vápník.

Jak přesně černý bez vypadá a kdy jej sklízet?

Na černý bez nejčastěji narazíte ve volné přírodě. Jedná se o rozvětvený keř, který dosahuje až pětimetrové výšky. Jeho kmen je pokryt šedou drsnou kůrou. Květy černého bezu se shromažďují v soukvětí připomínajícím tvar deštníku o průměru asi 20 cm. Květy mají bílou barvu a vyznačují se silnou intenzivní vůní. Tyto květy je vhodné sbírat v období od června do srpna.

Mohlo by vás zajímat:  Syrský ibišek potěší svou nenáročností a krásnými květy, které ozdobí zahradu nebo balkon

V období od srpna do září se na místě květů objeví plody. Černé až černofialové kuličky shromážděné v hroznovitém uskupení. Pozor ale, nezralé plody černého bezu a listy obsahují jed, který může vést k nevolnosti či zvracení. Proto by se nikdy neměly sklízet nezralé plody.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak bez černý konzumovat? Uvařte si bezový sirup

Na přípravu tohoto sirupu budete potřebovat asi 50 opláchnutých a okapaných květů, litr vody a kilogram cukru. Z květenství odstraňte stonky a řapíky a poté květy samotné zalijte vroucí vodou. Po vychladnutí dejte na 24 hodin do lednice odpočinout. Směs přeceďte a svařte s cukrem. Po rozpuštění cukru nalijte ještě horký sirup do lahví a pořádně uzavřete. Uchovávejte v chladu a temnu. Jen tak vám sirup vydrží až do zimy, kdy jeho blahodárné účinky určitě oceníte.

Mohlo by vás zajímat:  Omamný šeřík uklidňuje, ale také léčí. Nezapomeňte si pár větviček utrhnout

A co černý bez v kuchyni?

Nejen na sirup je černý bez vhodný. Někteří gurmáni si trsy květů černého bezu obalují v palačinkovém těstě. Recept je jednoduchý, uděláte si standardní palačinkové těsto a do něj pak namočíte trs květů. Takto obalený trs usmažíte na rozpáleném ohni stejně jako palačinku. Na talíři pocukrujte a zdravé mlsání je na světě.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/elderberry-health-benefits
Přidat na Seznam.cz