Plísně mohou napadnout už malé sazenice a semínka. Prevence je zásadní
Kupovat hotové sazenice v zahradnických centrech nebo v hobbymarketech? Pro většinu pěstitelů nemyslitelné, protože jsou příliš drahé, často nejsou vybrané druhy vhodné pro pěstování v tuzemském prostředí. To jsou nejobvyklejší důvody, pro které si zahradníci předpěstovávají vlastní sazeničky ze semínek v domácím prostředí. Tato činnost není složitá, ale má svá úskalí. Problémem jsou zejména plísně, které dokážou zlikvidovat mladé rostlinky během několika málo dní. Jakým způsobem zamezit jejich rozšíření?
Vlastní nebo prověřená semínka
Piplat se se semínky a následně o všechny sazenice přijít kvůli plísni? To je častý jev, který pronásleduje pěstitele. Pro snížení hrozby, že mladé rostlinky uhynou vlivem této choroby, je důležité dbát na správný výběr semen. Ideální je mít vlastní sadbu, případně použít kupovanou od prověřeného dodavatele, kdy nehrozí rozšíření nákazy. Při zjištění nákazy je pak vhodné sazenice ošetřit některým speciálním přípravkem, protože v opačném případě všechny přijdou nazmar.
Varovné příznaky při klíčení
Plísně a čerň patří mezi nejběžnější choroby mladých sazenic, kdy se naplno projeví nákaza po rozvoji asi třech lístků. Patogenními původci jsou povětšinou houby rodu Alternaria, Fusarium, Pythium, Stemphylium nebo Rhizoctonia, přičemž pohledem lze zjistit onemocnění už při klíčení, kdy se ve vysetých řádcích objevuje až příliš mnoho prázdných míst. To je varovná známka toho, že rostliny odumírají ještě předtím, než se dostanou nad zem. Dalším příznakem je tmavnoucí, až černající stonek vzrůstající rostlinky.
Semena, substrát nebo nářadí
Jak je možné, že se plíseň tak rychle rozšíří mezi čerstvými sazeničkami? Infekce může pocházet ze samotných semen, ale také z infikovaného substrátu. Není ojedinělé, že dochází k přenosu spor hub pomocí pěstebních nádob nebo znečištěného zahradního náčiní. Spory nezničí ani mráz v kompostu. Mezi další faktory vedoucí k rozvoji plísní patří příliš kyselá půda, nedostatek slunečních paprsků, vysoká vlhkost vzduchu nebo přílišná zálivka. Plíseň napadá takřka všechnu zeleninu včetně brukvovitých, tykvovitých druhů či zelených salátů.
Prevence především
Jaké jsou hlavní rady pro zamezení rozšíření plísně? Používání sterilního a čistého zahradního nářadí. Všechny nástroje se mohou očistit draselným mýdlem, aby se plísně nemohly rozšiřovat. Současně se doporučuje dezinfikovat substrát suchou párou o teplotě asi 200 stupňů Celsia. Semena se mohou ošetřit roztokem z heřmánku. Dvě lžíce sušeného heřmánku se zalijí půllitrem horké vody, nálev se zředí s vodou ve stejném poměru a semena se do něj namočí. Mezi častá doporučení pak patří zalévání teplou vodou v dopoledních hodinách a nastavení teploty v rozmezí 15 až 20 stupňů Celsia. Pomůže také ozařování sazenic po dobu asi 12 hodin denně pomocí LED svítidel.
Zdroj: https://gardenculturemagazine.com/why-is-there-mold-growing-in-my-seedling-tray/