Petrželka je vhodná pro zasazení hned zkraje jara. Občasné mrazíky jí neublíží
Petržel je populární dvouletá rostlina, která vytváří působivé a bohaté trsy hustých a intenzivně voňavých listů. Mnoho amatérských kuchařů ji používá často do mnoha jídel. Nic vám nebrání přidat petrželku i do salátů a konzumovat ji čerstvou. Tato rostlina je nenáročná, ale je dobré znát několik triků, díky kterým budete mít bohatou úrodu.
Vlastnosti petržele
Na rozdíl od kořenové petrželky tento druh vyvíjí především nadzemní část. Kořen zůstává tvrdý, ale malý. Listy petržele se používají v mnoha tradičních a moderních jídlech. Jsou známé nejen svou jedinečnou chutí, ale také vysoce ochucujícími vlastnostmi. Za tím stojí především éterický olej apiol. Petržel se snadno pěstuje.
Najdeme v ní bohatý zdroj vitamínů. Listy obsahují četné živiny, především vitamín C, vitamín A, vitamíny B, draslík, fosfor, vápník a železo. Výběr správné pozice bude při pěstování petržele mimořádně důležitý. Nejlepší je zvolit slunné nebo mírně zastíněné místo, ale se spoustou rozptýleného světla. Ve stínu se petrželi nebude dařit. Jde o bylinu rostoucí v mírném podnebném pásu.
Pěstování petržele
První klíčky uvolňuje při teplotě 2 až 3 stupně Celsia a optimální teplota růstu se pohybuje od 15 do 18 stupňů. Rostlina přežije i mráz. Lehce přežije pokles až do -9 stupňů. Má dobrou šanci na přežití zimy v zemi bez potřeby zvláštního krytu. Zkušení zahradníci doporučují v mírně chladnějších oblastech raději použít netkaný potah.
Zdravý vývoj a charakteristická chuť rostliny jsou také podmíněny hnojivy s mikroelementy nebo fosforem draselným. Pro pěstování petržele v květináči se doporučuje používat nízké dávky speciálních humusů. Zcela vyhnout se je třeba dávkám dusíku. Jeho nadměrné používání je pro listovou zeleninu mimořádně špatné kvůli přítomnosti škodlivých dusičnanů. Způsobuje také nadměrnou slanost půdy.
Zdroj: https://www.rhs.org.uk/herbs/parsley/grow-your-own