Petržel produkuje semena, která obsahují jed. Vyhnout by se jí měly těhotné ženy
Často se přidává do polévek, masných jídel a salátů. Nikdo by si ani nepomyslel, že zelenina tak často používaná v kuchyni se může objevit na seznamu nejjedovatějších rostlin. Na letošním seznamu nebezpečných rostlin, který vyvinula botanická zahrada v Hamburku, petržel sesadila loňského vůdce – brambory.
Zdravotní vlastnosti
Petržel se řadí mezi superpotraviny, to znamená ty, které obsahují mnoho cenných živin. Je bohatým zdrojem vitamínů A, B, C, E a K a obsahuje také minerály potřebné pro správné fungování těla včetně draslíku, vápníku, železa, hořčíku. Petržel je nízkokalorická a má mnoho léčivých vlastností.
Je přirozenou pomocí při různých typech nemocí a zdravotních problémech, napomáhá při hypertenzi, pankreatitidě, trávicích obtížích, problémech s močovým ústrojím, nadýmáním a bolestí žaludku a chronickým onemocněním jater. Draslík obsažený v petrželi účinně snižuje krevní tlak a také zlepšuje koncentraci. Četné antioxidanty zase posilují krevní cévy, zpomalují proces stárnutí buněk a působí protizánětlivě. Vitamín A zlepšuje vzhled pokožky a má také pozitivní vliv na zrak.
Může být i nebezpečná
Jak je možné, že zelenina klasifikovaná jako superpotravina obsadila první místo letošního žebříčku nejnebezpečnějších rostlin na světě? Botanici z Botanischer Sondergarten Wandsbek vysvětlují, že je to kvůli petrželovému oleji. Petržel je dvouletá rostlina, která teprve ve druhém roce po kvetení může být pro zdraví nebezpečná. Rostlina pak začíná produkovat jedovatá semena.
Nebezpečná látka, kterou obsahují, silně ovlivňuje hladké svaly močového měchýře, střev a dělohy. Příliš vysoká dávka může vést k poškození ledvin a jater. Kromě toho petrželová semena obsahují myristicin, což je psychoaktivní látka, která může způsobit halucinace. Petržel by neměly konzumovat primárně těhotné ženy. Apiol, který obsahuje, má dráždivý účinek na děložní stěny.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/parsley, https://www.bghamburg.de/pflanzendatenbank, https://time.news/specialists-classified-parsley-as-one-of-the-most-dangerous-and-poisonous-plants/, https://www.botanical-online.com/en/medicinal-plants/parsley-toxicity, https://www.hamburg.de/wandsbek/gdj-2023-petersilie/, https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02772248.2014.924660, https://www.healthline.com/nutrition/parsley-benefits, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-parsley