Ovoce a zeleninu nestačí umýt ve vodě. Efektivnější je roztok s octem nebo solí
Pokud nekupujete veškeré jídlo u bio pěstitelů nebo malých domácích dodavatelů, pravděpodobně jste si vědomi toho, že potraviny, a zejména ovoce a zelenina, které konzumujete, bývají chemicky ošetřeny kvůli větší trvanlivosti, menší kazivosti a atraktivnějšímu vzhledu. Pesticidy a lešticí látky však nejsou rozpustné ve vodě, takže klasické omytí v proudu vody nás zbaví maximálně prachu. Jak tedy postupovat, abychom se zbavili co největšího množství chemických látek na povrchu našeho ovoce a zeleniny?
Roztok z octa a mořské soli rozpustí chemikálie bez vedlejších účinků
Pokud jde o množství ošetřujících chemikálií, mezi nejvíce ošetřované druhy patří jablka, jahody, celer, hroznové víno, broskve a špenát, paprika, okurka, nektarinka, cherry rajčata a brambory. Jak tedy ovoce a zeleninu umýt, abychom se zbavili co největšího množství chemikálií, ale zároveň zachovali vitamíny a prospěšné látky? Budeme potřebovat:
- ocet,
- mořskou sůl,
- vodu.
Jablka a hrušky nejprve omyjte teplou vodou, aby se narušila leštidla a vosky. Poté namočte do roztoku vody a octa v poměru 9 : 1 a přidejte čajovou lžičku soli. Nechejte v roztoku přibližně dvacet minut, následně opláchněte.
Zvažte ekologičtější varianty a snižte množství pesticidů ve vaší stravě
Samopěstitelství není pro každého, navíc ani to není zárukou, že budete mít vlastní ovoce a zeleninu. Některé roky jsou výnosnější, někdy se neurodí ani jedno jablko. Pokud byste ale rádi kupovali zdravější produkci a zároveň nejste v situaci, kdy byste mohli nakupovat vše v biokvalitě, zaměřte se na lokální zemědělce a pěstitele. Jablka, brambory, cibule, česnek, řepa a sezónní rostliny se dají sehnat za výhodnější ceny než v obchodech a množství použitých chemikálií se s běžnou produkcí nedá srovnat. Nadměrné množství pesticidů ve stravě s sebou nese celou řadu zdravotních problému, každá snaha o jeho eliminaci je proto žádoucí.