Kvalitu uskladněných jablek ovlivní kromě teploty a místa také samotná sklizeň

Přidat na Seznam.cz

Ať už vám jablka rostou přímo na zahradě, nebo si pro ně musíte zajít do obchodu, či je objednat u svého farmáře, měli byste znát základní pravidla jejich správného uskladnění.

Nejvýhodnější je nakoupit jablka právě na podzim, kdy probíhá jejich sklizeň. Jelikož ale mají vydržet celou zimu, jejich uskladnění bystě měli věnovat hodně pozornosti.

Sklízejte opatrně

Při nákupu jablek vždy zkontrolujte, zda nejsou plody otlučené, podléhají pak rychlé zkáze. Proto pokud máte doma zahradu se stromy, při jejich očesávání dbejte na to, aby jablka nespadla na zem a neotloukla se. Pokud k tomu dojde, vyčleňte je k rychlé spotřebě. Jablka sklízíme za suchého počasí, nejlépe hned ráno. Ideální je, když se vám je podaří utrhnout se stopkou, předejdete tak možné hnilobě.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Uložte je do bedýnek

Jablka ukládejte do bedýnek s otvory, kvůli tomu, aby jablka mohla správně dýchat. Zároveň si bedýnky můžete označit názvem odrůdy. Pro delší trvanlivost se doporučuje jablka skládat nejlépe v jedné vrstvě a stopkou nahoru. Pro skladování vyberte místo, které splňuje následující parametry:

  • je chráněno před světlem a mrazem (například sklep),
  • teplota se v něm pohybuje mezi 2 až 5 ° C,
  • má dobře zajištěné větrání,
  • vlhkost vzduchu nepřesahuje 80 %.

V případě že nedisponujete sklepem, jablkům neuškodí ani uskladnění v nevytápěné garáži, v zasklené lodžii, na balkoně nebo kdekoli v chladném, tmavém a větraném místě. Jen je uložte dál od sebe a podestelte například hoblinami nebo vlnitým papírem. Ve sklepě se zase vyhněte jejich uložení hned vedle brambor, je známo, že urychlují zrání jablek a ta se začnou brzy kazit.

A rada na závěr…

Dopřejte si aspoň jedno jablko denně. Je to to nejlepší, co můžete pro své zdraví udělat. Jablka obsahují spoustu vitamínů, snižuji cholesterol, napomáhají správné činnosti střev a zlepšují imunitu. Vědci navíc v poslední době zdůrazňují, že plody, které jsou vypěstovány v našich přírodních podmínkách jsou pro organismus cennější než ty dovezené ze vzdálených krajin.

Komentáře
Přidat na Seznam.cz