Nutritious Oatmeal Breakfast Wooden Table

Ovesná kaše je nejlepším startem do nového dne. Zdravá ale není vždy

Ovesná kaše je výtečným zdrojem sacharidů a vlákniny, ranní porce dodá potřebnou energii na celé dopoledne a dopřeje pocit sytosti. Ovesné vločky jsou ideální pokrm pro začátek dne, při dodržení správných zásad může dokonce vést ke snížení nadváhy. Záleží ale na složení ovesné kaše a její přípravě. Kdy může kaše škodit a vést ke kilům navíc? Co by se nemělo do kaše přidávat?

Denní dávka exogenních aminokyselin

Ovesné vločky patří mezi rostlinné poklady, jsou bohaté na vlákninu, zlepšují trávení a napomáhají zrychlit metabolismus. Jsou výtečným zdrojem živin. Fungují pro zahnání ranního hladu a po jejich snězení vydrží dlouho pocit sytosti, to je jeden z důvodů, proč by měly být základem jídelníčku každého, kdo touží zhubnout. Oves je bohatý na bílkoviny s obsahem exogenních aminokyselin a člověk je odkázán na jejich příjem stravou, protože je tělo nedokáže syntetizovat, přitom napomáhají fungování metabolismu.

Mohlo by vás zajímat:  Jitrocel pomáhá od nepaměti vyléčit mnoho neduhů. Poznejte jeho účinky i vy
Zdroj obrázku: Freepik

Pro zlepšení trávení

Oves a výrobky z něj jsou také výborným zdrojem vlákniny a betaglukanů, které chrání žaludeční a střevní sliznici před bakteriálními infekcemi. Ovesné vločky nadto obsahují velké množství minerálů, jako jsou železo, mangan, zinek, vápník, hořčík nebo fosfor. Porce ovesné kaše doplní i vitamíny A, K, E a skupiny B, současně posílí nervovou soustavu. Ovesné vločky jsou nadto přirozeně nasládlé vlivem obsažených vstřebatelných sacharidů, které díky postupnému uvolňování nezpůsobují výkyvy hladiny cukru. Ovesná kaše je vhodná i pro lidi s vysokým krevním tlakem, má totiž velmi nízký obsah sodíku.

Mohlo by vás zajímat:  Koření nechybí snad v žádné kuchyni, některé druhy by měl mít doma ale každý

Bez cukru, soli i másla

Jak docílit toho, aby byla ovesná kaše zdravá? Především je nutné se vyhnout slazeným nebo ochuceným kaším, které obsahují přidané cukry. Doma připravovanou kaši je možné dochutit trochou medu, neměla by se solit nebo jíst zalitá máslem. Namísto sirupů a džemů je vhodnější kaši dochutit čerstvým ovocem, přidat lze i sušené, nejprve je ale vhodné zjistit obsah cukrů a přidaných látek.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-oats-oatmeal
Přidat na Seznam.cz