Opláchnutí vodou nestačí. Ovoce a zeleninu zbaví pesticidů tři jednoduché kroky
Pesticidy jsou toxické látky používané pěstiteli k tomu, aby ochránili plody rostlin a rostliny samotné před škůdci. Často se používají v neekologických pěstírnách. Pesticidy odpuzují škůdce, mouchy, vosy, roztoče, ale také ostatní druhy hmyzu. Stejně jako jsou škodlivé pro hmyz, mohou být škodlivé také pro lidský organismus. Proto bychom měli dbát na správné očištění plodin, které se chystáme konzumovat.
Jaké pesticidy známe?
Mezi základní druhy pesticidů řadíme herbicidy, insekticidy, fungicidy, mořidla a jiné. Nejvíce používanými pesticidy proti škůdcům jsou bezesporu herbicidy. A to v zastoupení okolo 60 %. Bohužel jsou tyto herbicidy řazeny mezi nejhorší karcinogeny.
Jenom voda nestačí
Pokud patříte do skupiny bojovníků proti pesticidům, určitě víte, že pouhá voda na tyto látky nestačí. Pesticidy jsou velmi odolné a pouhou vodou je bohužel z potravin nesmyjeme. Proto se doporučují tři kroky, díky kterým se pesticidů z ovoce a zeleniny zbavíte.
Tři kroky, díky kterým se zaručeně pesticidů z ovoce zbavíte
Chcete-li se účinně zbavit pesticidů z ovoce a zeleniny, aplikujte pravidlo tří kroků. Za prvé na dobu tří minut ponoříme ovoce a zeleninu do kyselé vody. K litru vody přidáme 3 lžíce kyseliny citrónové nebo půl šálku octa. V této směsi zeleninu a ovoce pořádně omyjeme.
Dalším krokem je ponoření zeleniny a ovoce do vody s alkalickou reakcí, tedy silně alkalického prostředí. Přidáme velkou lžíci jedlé sody do litru vody. Po třech minutách přejdeme ke třetímu a poslednímu kroku. Ten je prostý, důkladně opláchneme plody pod proudem vlažné vody.
Které ovoce a zelenina obsahují nejvíce pesticidů?
- hlávkový salát,
- jablka,
- jahody,
- citrony,
- brokolice,
- mandarinky,
- mrkev,
- pomeranče.
Kde bylo objeveno nejméně pesticidů?
- V avokádu,
- v kukuřici,
- v ananasu,
- v zelí,
- v cibuli.
Zdroj: http://npic.orst.edu/faq/fruitwash.html