Obyčejné zelí má rozhodně co nabídnout. Nakopne organismus a ochrání ho před nemocemi
Léčivé účinky má zelí syrové či dušené, vařené zatěžuje játra. Pro ty, kdo neholdují syrovému zelí, je kvalitní alternativou zelí kysané. Každodenní konzumace zelí je vhodná pro všechny skupiny lidí, včetně diabetiků. Kdy a s čím zelí pomůže?
Syrové zelí
Pokud zkonzumujete několik listů syrového zelí před každým jídlem, podpoříte boj proti začínajícímu onemocnění jater. Mezi takové patří například jaterní nedostatečnost, zduřelá a opuchlá játra, počínající cirhóza, žloutenka typu A i B.
Zelná šťáva
Již půl litru denně pomáhá bojovat při dně, revmatismu a artróze. Při překyselení organismu či pálení žáhy postačí 2–3 dcl šťávy denně. Zelná šťáva se také v kombinaci s medem používá při léčbě zánětu hrtanu či průdušek. Obsažená síra, arzen a vápník pomáhají naopak při kožních onemocněních, alergii či lupénce.
Listy
Drcené pomáhají při ošetření ran, vředů, akné, vyrážek, nežidů ekzémů či jiných boláků. Zelné listy pomohou také v horkých místech počínajících zánětů. Pro léčbu zánětů však listy nikdy nekonzumujte. Zvyšují tělesnou kyselost a omezují tak aktivitu bílých krvinek. Při zánětech trávicího traktu je však zelí velmi prospěšné, poradí si totiž s patogenními mikroorganismy. Listy pomohou také s revmatem, bolavými klouby či namoženým svalstvem.
Kysané zelí
Ideální forma zelí na trávení a činnost střev. Kysané zelí pomáhá snížit krevní tlak, zrychlit odvádění toxinů či bojovat proti virům a bakteriím. Právě proto je kysané zelí výbornou prevencí před nachlazením. Dle nových studií je také účinným afrodiziakem.
A dál?
Zelí má další příznivé účinky na:
- hubnutí,
- hladinu vitamínu C,
- podíl vlákniny ve stravě,
- hladinu vitamínu K,
- hladinu glukosinolátů,
- rakovinu,
- kardiovaskulární choroby,
- imunitu,
- trávení,
- funkci mozku.
Tip: Udělejte si doma zelnou masku
Rozmixujte 2–3 listy zelí, přimíchejte dvě lžičky rýžové mouky a pár kapek mandlového oleje. Naneste masku na obličej, nechte zaschnout a poté ji opláchněte vlažnou vodou. Jak snadné!
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cabbage