Beautiful Spread Food Breakfast Served Whited Dishes Tropical Resort

Některé potraviny tráví tělo až 30 hodin. S pocity těžkého žaludku lze jednoduše bojovat

Prakticky každý z nás se již někdy přejedl. Pocit těžkého žaludku není vůbec příjemný, zejména když potom potřebujete pracovat nebo chcete jít sportovat. Existují suroviny, které v žaludku zůstávají déle než jiné, a můžete se po nich cítit skutečně těžce. Dnes se podíváme, které potraviny vám mohou dělat tyto problémy a měli byste se jim vyhnout, jestli se chcete cítit vždy lehce.

Jak dlouho trvá trávení?

Trávicí proces začíná už v ústech, a proto byste jídlo měli dostatečně kousat. Podle odborníků může trávení jedné potraviny trvat až 30 hodin. Jídlo slouží nejen k doplnění nezbytných látek pro fungování organismu, ale také k odstranění těch škodlivých, které zůstávají v trávicím traktu. Mějte na paměti, že doba trávení záleží na mnoha faktorech. Hlavní je nejen druh jídla, ale také jeho příprava. Smažená jídla budeme vždy trávit mnohem pomaleji než dušené pokrmy.

Mohlo by vás zajímat:  Pozor na dřevo které se používá na uzení masa, některé může i škodit
Zdroj obrázku: Freepik

Co zůstane v žaludku nejdelší dobu?

Některé suroviny zůstávají v žaludku mnohem déle než jiné. Jakmile sníte příliš mnoho těžkého jídla, odrazí se to na vašem zdraví. Potýkat se můžete se zažívacími potížemi, bolestí břicha, plynatostí, zácpou nebo pocitem těžkého žaludku.

Více než šest hodin se tráví například smažené nebo pečené maso, uzený sýr a uzeniny, rychlé občerstvení, rybí konzervy (sleď v octě nebo na smetaně), margarín, sádlo, šlehačka, houby nebo luštěniny. V žaludku zůstává dlouho ale také například čokoláda, alkohol nebo sycené nápoje. Na druhou stranu krátkou dobu v žaludku zůstane ovoce a zelenina, nesolené ořechy, vejce, nízkotučné mléčné výrobky, vařené ryby, mořské plody a drůbež.

Mohlo by vás zajímat:  Cibulový postřik ochrání rostliny před škůdci a chorobami

Nepříjemného pocitu se můžete snadno zbavit

Nejlepším lékem je samozřejmě střídmé stravování a konzumace potravin, které nezpůsobují pocit těžkosti. Jestli se to už stane, můžete vypít směs bylinek, které vás tohoto pocitu zbaví. Máta nebo heřmánek mají úžasné účinky. Dalším způsobem je také žvýkání semen fenyklu nebo kmínu. Jestli si chcete dát něco chutnějšího, vyzkoušejte čistou vodu s citronem nebo zázvorem.

Zdroj: https://pharmeasy.in/blog/list-of-14-foods-that-are-hard-to-digest/
Přidat na Seznam.cz