Defocused Female Doctor Holding Paper Heart

Některé jídlo je pro srdce pohroma. O jeho zdraví je nutné pečovat

Zdravé srdce vám dá najevo, že tělo funguje dobře. Proto je dobré podporovat jeho funkci. Klíčem k dobrému srdci je hlavně zásada, že mu nebudete cíleně škodit. Jaké potraviny je proto vhodné vynechat z jídelníčku? Poradíme vám, co není pro srdce zdravé. Polotovary nebo sladkosti byste měli vynechat, i když se o své srdce nebojíte.

Srdci bude škodit nadbytek soli

Sůl najdete téměř ve všech potravinách. Naše tělo ji potřebuje, musíte ale omezit její množství, které zkonzumujete. Spousta lidí totiž spotřebu soli mnohonásobně převyšuje. Dávka, kterou si můžete denně dopřát, čítá 5 g soli. Je to jedna zarovnaná lžička. Sůl se ukrývá také v potravinách nebo výrobcích, ve kterých byste to nečekali. Jedná se sice o levné koření, které se používá také jako konzervant, pro naše tělo je ale škodlivá.

Mohlo by vás zajímat:  Užijte si léto bez otravného hmyzu. Klíšťata a komáry vyženou ze zahrady voňavé bylinky

Setkat se s ní můžete v mase, uzeninách nebo slaných pochoutkách. Pravidelnou konzumací si můžete způsobit spoustu zdravotních problémů. Jakými opatřeními pak můžete zamezit nadbytečné konzumaci soli? Můžete například vyhodit slánku. Sůl samotnou nahraďte jiným kořením nebo bylinkami, které si můžete sami vypěstovat na okenním parapetu. Slané svačinky nebo chipsy byste nikdy neměli vkládat do nákupního košíku.

Zdroj obrázku: Freepik

Uvařte si čerstvé jídlo a nejezte smažené pokrmy

Sůl není jediná surovina, která může způsobit zdravotní problémy spojené se srdcem. Důležité je také konzumovat zdravé tuky, které najdete v rybách. V opačném případě totiž do svého těla dostáváte trans tuky, které způsobují tloustnutí. Mezi takové potraviny patří hranolky, a to kvůli oleji, který se na ně používá. Smažené pokrmy byste měli celkově vyřadit ze svého jídelníčku.

Mohlo by vás zajímat:  Trend zero waste myslí na přírodu a udržitelný způsob života

Riziko srdečních onemocnění zvyšuje také konzumace alkoholu. Jedna sklenka červeného nebo bílého vína sice ještě nikoho nezabila, alkoholu byste se ale neměli oddávat denně. Lidé, kteří pravidelně pijí alkohol, mohou mít po čase problémy se srdcem. Stejně tak není vhodné jíst cukr. Ten také najdete v mnoha potravinách, ale sladkosti nebo sladké dezerty byste neměli jíst i kvůli jiným rizikům.

Zdroj: https://www.webmd.com/heart-disease/ss/slideshow-foods-bad-heart
Přidat na Seznam.cz