Potatoes 1585060 1280

Nejoblíbenější přílohu jedí Češi ve velkém. Málokdo však ví, že brambory mohou člověku vážně ublížit

Solanin je toxická látka, která může v našem těle udělat velký nepořádek. Nachází se v zelených bramborách, které byste neměli vůbec konzumovat. Pokud se solanin dostane do trávicího systému, může v něm nadělat spoustu škody. Jak otravě touto látkou zabránit a proč raději zelené brambory nekonzumovat? Vybírejte je pečlivě, jinak ohrožujete své zdraví.

Malé množství solaninu najdete v každé bramboře

Přírodní hladinu solaninu najdete v každém kousku této přílohové zeleniny. Zdraví nebezpečné to rozhodně není, ale pokud ji pozřete ve větším množství, už si můžete zadělat na otravu nebo jiné zdravotní problémy. Solanin je látka, která může ublížit. Pokud máte doma zelené brambory, rozhodně se do jejich konzumace nehrňte.

Mohlo by vás zajímat:  Cuketa nesmí na záhonu chybět. Její pěstování nedá žádnou práci, má ale důležitou podmínku

Brambory byste měli správně skladovat, jinak zezelenají a poté už je nebudete moci uvařit ani je jinak zužitkovat. Musí být v tmavých a chladných místnostech. Pokud je budete mít na světle, hladina solaninu se prudce zvýší a už mohou být zdraví nebezpečné. Dávejte si tedy pozor na brambory, které již klíčí. V nich se může hromadit velké množství této toxické látky. Nikdo nemůže vědět, kolik solaninu se v hlíze nachází.

Zdroj obrázku: Freepik

Co můžete očekávat, pokud se solaninem otrávíte?

První příznaky otravy touto látkou můžete vidět hned po několika hodinách po konzumaci zelených brambor. Mezi takové patří například průjem, zvracení, bolesti břicha, bolesti hlavy nebo pocení a horečka. Jestli se hladina solaninu ve vašem těle udrží i delší dobu, může se objevit také tachykardie. Projevit se mohou také respirační problémy nebo potíže s ledvinami. Rozhodně by se tento problém neměl podceňovat.

Mohlo by vás zajímat:  Nejen okurky. K nakládání jsou skvělé i jiné druhy, netradiční chuť přinesou citrony

Abyste otravě zabránili, opravdu se vyplatí dívat se na to, jaké brambory používáte k vaření. Malé hlízky samozřejmě ničemu vadit nebudou, i když se jich zbavíte, malé množství solaninu v bramborách zůstane. Vyhýbejte se zeleným bramborám, které jsou navíc v nejvyšší fázi klíčení.

Zdroj: https://www.thedailymeal.com/eat/your-potato-poisonous-here-s-how-tell-if-its-toxic
Přidat na Seznam.cz