Nejoblíbenější čevené plody si můžeme dopřát ve velkém, tělo i mysl nám poděkují
Děti po nich šílí, ale ani dospělí nebývají pozadu a z misky zmizí během chvilky. Řeč je o slaďounkých jahodách, kterým patří léto. A nejen že skvěle chutnají, mají také blahodárný vliv na lidské zdraví. Jsou totiž plné vitamínů, minerálních a antioxidačních látek, které mají vliv na srdce i regulaci hladiny cukru v krvi, dokonce podporují hubnutí a uklidňují nervy. Proč ještě byste si měli dát misku čerstvých jahod k dnešní svačině?
Jak uchovávat jahody
Nejlepší jsou samozřejmě vlastní ze zahrádky, kdy si jich natrháte dostatek na odpolední svačinu. Hůře se uskladňují, proto je raději dejte do chladničky nevyprané, aby neztratily pevnost a nezačaly se kazit. Není vhodné je namáčet ani uchovávat v igelitových pytlících, protože rychle ztrácí konzistenci. Myjte je pod tekoucí vodou až těsně před konzumací a chuť vyzní, když budou mít příjemnou pokojovou teplotu. Pro dlouhodobější skladování je vhodné je zamrazit nebo usušit a uskladnit do skleněné uzavíratelné nádoby.
Zahradní jahody jsou poklad
A proč si dát v létě misku jahod každý den? Jahody obsahují kromě vlákniny také cenné antioxidanty, které napomáhají snížit krevní tlak i hladinu špatného cholesterolu a triglyceridů v krvi, tím se snižuje riziko aterosklerózy a kardiovaskulárních onemocnění. Jahody mají přes svou sladkost nízký glykemický index a nezvyšují hladinu glukózy v krvi, proto jsou vhodné pro diabetiky i lidi snažící se zhubnout, protože jahodovým mlsáním se udržuje hladina cukru pod kontrolou. Obsažené látky pomáhají také pacientům s ledvinovými potížemi nebo zrakovými problémy souvisejícími s cukrovkou.
Na trávení i na nervy
Jahody jsou vhodné také pro podporu trávení, obsahují 2 gramy vlákniny, ale kromě toho také draslík, který pomáhá při otocích a zlepšuje fungování ledvin. Obsažený hořčík je balzámem pro mozek a napomáhá zvýšit koncentraci a paměť nebo předcházet depresivním stavům. Kromě toho jahody obsahují také fosfor a vápník, které blahodárně působí na kosterní a svalový systém. Jahody mohou konzumovat už batolata od 10 měsíců věku, je však nutné dohlédnout, zda kyselina salicylová nezpůsobuje dětem alergické reakce, jako je svědění kůže, brnění jazyka, bolesti břicha nebo průjem.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods/strawberries