Twoo Wild Mushrooms Suillus Luteus Forest Clearing Pine Needles

Nejen hřiby nebo lišky. Klouzky ozvláštní každé menu, sbírat je můžeme i v prosinci

Klouzek patří mezi velmi oblíbené houby, které jsou jedlé a k tomu výtečně chutnají. Sice u tuzemských konzumentů nepředčí hříbky, i tak ale patří mezi druhy, které uhranou famózní vůní. Jejich chuť nás navíc vrátí na paseky, kde se houby sbíraly, což je v zimě nedocenitelné. Jak s nasbíranými klouzky naložit, jak je skladovat a na co si dát u těchto hub pozor?

Sbírání hub do pozdního podzimu

Letošní houbařská sezóna je extrémně dlouhá, protože běžné houby je možné sbírat do přízemních mrazíků, pak už nejsou jedlé. Naopak jsou druhy, které se mohou sbírat i v průběhu zimy. Mezi časté podzimní druhy patří klouzky, které mají krásný vzhled, příjemnou chuť a nezaměnitelnou vůní. Jejich výhodou je, že jsou snadno rozpoznatelné. Nejčastěji se sbírá klouzek obecný v písčitých borech nebo na pasekách v blízkosti borovic. Má rád prosvětlená stanoviště a v tuzemsku se vyskytuje i v horách.

Mohlo by vás zajímat:  Česnek je oblíbený, zápach po něm ale příjemný není. Naštěstí ho lze snadno potlačit
Zdroj obrázku: Freepik

Ještě na začátku prosince

Na klouzky je možné vyrazit během pozdního podzimu, ale najdou se v teplých dnech ještě na začátku prosince. Dosahuje maximální výšky asi 15 centimetrů, charakteristickým znakem je slizký a hladký klobouk, dožluta zbarvená noha a krémový prsten. Klouzek dostal své jméno podle slizu na klobouku, právě slupka s hlenem se ale doporučuje odstranit, protože může mít hořkou pachuť a navíc zatěžuje trávení, u citlivějších jedinců může vést k průjmům a zvracení.

Raději zavařovat než sušit

Tyto houby mají všestranné uplatnění, ale nehodí se pro sušení, protože obsahují velké množství vody, nadto se musí odstranit lepkavá slupka z klobouku. Mnohem vhodnější je klouzky zamrazit, na rozdíl od lišek se nemusí blanšírovat, stačí je očistit pomocí nože a kartáčku. Uskladňují se pouze nečervivé a zcela zdravé kusy. V mrazáku vydrží zamražené houby až jeden rok, následně se mohou dusit, smažit i přidávat jako ingredience do omáček, do polévek nebo do rizota.

Zdroj: https://www.first-nature.com/fungi/suillus-luteus.php
Přidat na Seznam.cz