Nedostatek sezoního ovoce vynahradí citrusy. Právě v zimě jsou nejlepší volbou
V zimním období se nejvíce vyplatí jíst citrusy. Zavařené meruňky, švestky či třešně ve velkém ztrácí významný vitamín C. Jakmile skončí sezona čerstvého ovoce, je čas na sladko-kyselé citrusy. Jsou lahodné, osvěžující a máme je rádi všichni. Pouze chuť není tím hlavním kritériem, proč si je dopřát v zimě každý den. Jsou to především vitamíny a další látky, kterými posilují naše zdraví. Po jakých citrusech v zimě sáhnout?
Pomeranče
Pomeranče stále zůstávají na prvním místě. Zlepší náladu a podpoří imunitu. Konzumace pomerančů tělu doplní betakaroten, vitamín B a draslík. Všechny složky v pomeranči jsou pro tělo velmi důležité, ať už pro nervový systém, imunitu nebo pro prevenci rakoviny. A bílá dužina pod slupkou, kterou běžně odlupujeme, je nabitá vlákninou, která udržuje naše střeva v dobré kondici.
Mandarinky
Mnoho lidí dává přednost mandarinkám. A to proto, protože jsou sladší, dětem více chutnají a dobře se jí. Tito sourozenci pomerančů jsou nabití vitamínem A, kterého mají více než citrony nebo pomelo. Áčko udržuje oči, pokožku, ale i nehty v kondici. Navíc mandarinky chrání před cukrovkou a srdečními onemocněními.
Citrony
Existují lidé, kteří takové ovoce zvládnou sníst i celé. Citron je velmi kyselý, ale dá se pozřít i jiným způsobem. Stačí jej ráno vymačkat do sklenice s vodou a vypít. Dosladit můžete přírodním medem. Má dokonale stimulující vlastnosti, které působí líp než káva. Mimo to citron zrychluje metabolismus a podporuje hubnutí. Pomůže při pálení žáhy a zvýší imunitu.
Pomelo
Citrusy jíme především pro vysoký obsah vitamínu C. A skutečně jej najdeme v každém ovoci tohoto druhu. Pomelo obsahuje céčka vůbec nejvíc. A to až 61 miligramů na sto gramů. Jistě se vyplatí ho přes zimní období kupovat. Navíc v sezoně ho lze zakoupit do třiceti korun.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-citrus-fruits