Crop Hand Taking Eggs From Carton

Vejce jíme každý den, aniž tušíme, jaký poklad v sobě skrývají. Tahle superpotravina tělu prospěje

Obyčejné vejce, které je základem většiny českých receptů a bez něhož se neobejde žádná pořádná snídaně, je ve skutečnosti skrytý poklad mezi potravinami. Právem ho můžeme zařadit dokonce mezi superpotraviny. Nabízí totiž dostatek bílkovin a zdravých tuků, které jsou nezbytné pro fungování organismu, naopak neobsahuje takřka žádné sacharidy. Proč mít doma stále zásobu vajíček a jak poznat, která jsou doopravdy čerstvá?

Vejce jsou superpotravinou

Po celém světě patří vajíčka k základním surovinám v jídelníčku, protože jsou výživná, a přesto obsahují jen 77 kalorií na jeden kus. Vejce natvrdo přináší strávníkům vitamíny A, D, E, řady B (především B2, B5 a B12) a minerály jako fosfor, selen, vápník nebo zinek. Kromě těchto důležitých látek jsou vejce zdrojem kyseliny listové, cholinu, antioxidantů luteinu a zeaxantinu, které jsou zázrakem pro oči, protože umí regenerovat sítnici, zabraňují vzniku šedého zákalu a chrání před makulární degenerací.

Mohlo by vás zajímat:  Hodina, ve kterou chodíme spát, ovlivňuje naše zdraví. Může dokonce způsobit problémy se srdcem
Zdroj obrázku: Freepik

Jak se orientovat v číslech na vajíčku

Při výběru vajíček dbejte na to, aby byla z volného nebo podestýlkového chovu. Tuto informaci uvádí nejen etiketa na balení, ale také čísla na samotných vajíčkách. První číslo totiž znamená, jakým způsobem jsou slepice chované, vajíčka s „0“ jsou od nosnic z ekologického zemědělství, „1“ přísluší vajíčkům od nosnic z volného výběhu. Dalším číslům se raději vyhýbejte, protože pocházejí od slepic z halového nebo klecového chovu.

Čerstvá vejce se ve vodě potopí

Chystáte se servírovat hostům chlebíčky s čerstvě uvařenými vajíčky, ale nevíte, zda nejsou v chladničce už příliš dlouho? Pomocí jednoduchého testu zjistíte rychle, která jsou čerstvější. Stačí je totiž ponořit do misky se studenou vodou. Čerstvá vajíčka se ponoří na dno, zatímco ta starší budou plavat na hladině. Čerstvost lze určit také podle konzistence žloutku, pokud nejde oddělit bílek od žloutku, protože je žloutek příliš tekutý, je vajíčko staré.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/why-are-eggs-good-for-you
Přidat na Seznam.cz