Nať cibulky můžete mít čerstvou po celý rok. Stačí jí parapet a voda
Jaro vybízí k pěstování ovoce a zeleniny. K některým druhům dokonce nepotřebujete zahradu, stačí trocha ochoty a místo na parapetu. Jedním z takových druhů je cibulka a její nať. Je to perfektní ingredience do salátů nebo polévek, ale i do omáček, sendvičů nebo míchaných vajec. Sáhnout můžete po klasické bílé odrůdě, ale i po jarní cibulce.
Dá se pěstovat ve vodě i v substrátu
Pěstování zelené natě cibulovin není složité – lze je pěstovat buď v úzkém květináči s vodou, nebo v květináči naplněném zeminou. V prvním případě umístěte zeleninu do vody tak, aby byly její kořeny nasáklé vodou. Po několika týdnech vyraší delší kořínky. Pak můžete cibuli buď takto ponechat, nebo ji umístit do zeminy. V prvním případě ale hrozí hniloba rostliny.
Pokud se rozhodnete pro pěstování rovnou v zemině, zasaďte ji tak, aby byla z poloviny zakrytá. Nepotřebujete žádný speciální substrát, stačí použít obyčejnou zahradní zeminu nebo univerzální zeminu dostupnou v zahradnictví. Takové pěstování nevyžaduje žádnou zvláštní péči, stačí květináč postavit na slunný okenní parapet a v pravidelných intervalech zeleninu zalévat malým množstvím vody. Substrát by měl být stále mírně vlhký.
Zdravotní přínosy natě cibulky
Zelenou nať cibulky lze pěstovat prakticky po celý rok. Samozřejmě byste se neměli omezovat jen na jeden exemplář, klidně vedle sebe zasaďte i víc cibulí najednou. Pamatujte jen na to, že když cibulka už neroste a je vyčerpaná, je třeba ji odstranit. Před pěstováním nové várky substrát kompletně vyměňte, abyste minimalizovali riziko houbových chorob.
Nať cibule má charakteristickou štiplavou chuť a vůni, je však mnohem méně dráždivá než ta, kterou obsahuje tradiční zelenina. Mohou za to přítomné sloučeniny síry, které mají antibakteriální vlastnosti, a proto se může směle zařadit mezi přírodní antibiotika. Navíc je zásobárnou vitamínu A, který příznivě působí na regeneraci vlasů a nehtů, a také vitamínů skupiny B, které blahodárně působí na kondici celého těla. Najdeme v ní i draslík, který upravuje krevní tlak, zinek, fosfor a jód.
Zdroj: https://noblepig.com/2013/03/how-to-grow-green-onions-on-your-windowsill/