Fresh Organic Food Local Farmers Market Farmers Markets Are Traditional Way Selling Agricultural Products

Nať cibulky můžete mít čerstvou po celý rok. Stačí jí parapet a voda

Jaro vybízí k pěstování ovoce a zeleniny. K některým druhům dokonce nepotřebujete zahradu, stačí trocha ochoty a místo na parapetu. Jedním z takových druhů je cibulka a její nať. Je to perfektní ingredience do salátů nebo polévek, ale i do omáček, sendvičů nebo míchaných vajec. Sáhnout můžete po klasické bílé odrůdě, ale i po jarní cibulce.

Dá se pěstovat ve vodě i v substrátu

Pěstování zelené natě cibulovin není složité – lze je pěstovat buď v úzkém květináči s vodou, nebo v květináči naplněném zeminou. V prvním případě umístěte zeleninu do vody tak, aby byly její kořeny nasáklé vodou. Po několika týdnech vyraší delší kořínky. Pak můžete cibuli buď takto ponechat, nebo ji umístit do zeminy. V prvním případě ale hrozí hniloba rostliny.

Mohlo by vás zajímat:  Jitrocel nesmí v domácí lékárničce chybět. Vypořádá se se zánětem, nachlazením i infekcí

Pokud se rozhodnete pro pěstování rovnou v zemině, zasaďte ji tak, aby byla z poloviny zakrytá. Nepotřebujete žádný speciální substrát, stačí použít obyčejnou zahradní zeminu nebo univerzální zeminu dostupnou v zahradnictví. Takové pěstování nevyžaduje žádnou zvláštní péči, stačí květináč postavit na slunný okenní parapet a v pravidelných intervalech zeleninu zalévat malým množstvím vody. Substrát by měl být stále mírně vlhký.

Zdroj obrázku: Freepik

Zdravotní přínosy natě cibulky

Zelenou nať cibulky lze pěstovat prakticky po celý rok. Samozřejmě byste se neměli omezovat jen na jeden exemplář, klidně vedle sebe zasaďte i víc cibulí najednou. Pamatujte jen na to, že když cibulka už neroste a je vyčerpaná, je třeba ji odstranit. Před pěstováním nové várky substrát kompletně vyměňte, abyste minimalizovali riziko houbových chorob.

Mohlo by vás zajímat:  Vůni a chuť bylinek si užijeme během zimy díky sušení. Stačí dodržet 6 jednoduchých pravidel

Nať cibule má charakteristickou štiplavou chuť a vůni, je však mnohem méně dráždivá než ta, kterou obsahuje tradiční zelenina. Mohou za to přítomné sloučeniny síry, které mají antibakteriální vlastnosti, a proto se může směle zařadit mezi přírodní antibiotika. Navíc je zásobárnou vitamínu A, který příznivě působí na regeneraci vlasů a nehtů, a také vitamínů skupiny B, které blahodárně působí na kondici celého těla. Najdeme v ní i draslík, který upravuje krevní tlak, zinek, fosfor a jód.

Zdroj: https://noblepig.com/2013/03/how-to-grow-green-onions-on-your-windowsill/
Přidat na Seznam.cz