Nakládané okurky prospějí v zimě víc než čerstvá zelenina. Posílí imunitu a udrží trávení fit
Nakládané okurky se nejčastěji jí na podzim a v zimě, kdy je omezený přístup k čerstvé zelenině. Jejich hlavní výhodou je, že posilují imunitu a mají pozitivní vliv na celkové fungování organismu. Nakládané okurky jsou zdrojem vitamínů B, E, K, C a A, ale zde výčet rozhodně nekončí. Proč se okurky vyplatí jíst?
Posílení imunity
Nakládané okurky obsahují hodně vitamínu C a díky tomu jsou ideálním prostředkem k posílení imunitního systému. Silný organismus se spolehlivou imunitou se účinněji brání virům a různým typům infekcí.
Pomohou s hubnutím
Během fermentačního procesu bakterie kyseliny mléčné využívají cukr, který obsahuje. Díky tomu se jeho množství v nakládaných okurkách snižuje. Nakládané okurky jsou tedy vlastně hodně dietní a navíc obsahují spoustu vlákniny, která hubnutí ještě více usnadňuje.
Skutečná vitamínová bomba
Nakládané okurky jsou zdrojem vitamínů B, E, K, C a A. Kyselé prostředí je ideální i pro zachování náchylných vitamínů. Také usnadňuje jejich lepší vstřebávání do těla. Procesy, které probíhají během kvašení, způsobují uvolňování kyseliny askorbové neboli vitamínu C. Tyto změny mají za následek větší množství vitamínu než v čerstvých okurkách.
Podpora trávicího systému
Za správný vývoj střevní mikroflóry vděčíme bakteriím mléčného kvašení. Ty také spolehlivě zabraňují množení patogenních bakterií. Správně fungující mikroflóra zlepšuje činnost celého trávicího systému, posiluje střeva a předchází zácpě.
Regulace krevního tlaku
Acetylcholin je látka, která vzniká během fermentace a je přítomna také v nakládaných okurkách. Vitamin C navíc posiluje cévy a vitamin K je zodpovědný za správné srážení krve. Lidé trpící hypertenzí by si ale měli dávat pozor na přílišnou konzumaci nakládaných okurek, protože obsahují velké množství sodíku, který zvyšuje krevní tlak.
Zdroj: https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-pickles