Close Up Fresh Pickled Cucumbers

Nakládané okurky prospějí v zimě víc než čerstvá zelenina. Posílí imunitu a udrží trávení fit

Nakládané okurky se nejčastěji jí na podzim a v zimě, kdy je omezený přístup k čerstvé zelenině. Jejich hlavní výhodou je, že posilují imunitu a mají pozitivní vliv na celkové fungování organismu. Nakládané okurky jsou zdrojem vitamínů B, E, K, C a A, ale zde výčet rozhodně nekončí. Proč se okurky vyplatí jíst?

Posílení imunity

Nakládané okurky obsahují hodně vitamínu C a díky tomu jsou ideálním prostředkem k posílení imunitního systému. Silný organismus se spolehlivou imunitou se účinněji brání virům a různým typům infekcí.

Mohlo by vás zajímat:  Zbylé vařené brambory je škoda vyhodit. Smažené placky zachutnají celé rodině

Pomohou s hubnutím

Během fermentačního procesu bakterie kyseliny mléčné využívají cukr, který obsahuje. Díky tomu se jeho množství v nakládaných okurkách snižuje. Nakládané okurky jsou tedy vlastně hodně dietní a navíc obsahují spoustu vlákniny, která hubnutí ještě více usnadňuje.

Zdroj obrázku: Freepik

Skutečná vitamínová bomba

Nakládané okurky jsou zdrojem vitamínů B, E, K, C a A. Kyselé prostředí je ideální i pro zachování náchylných vitamínů. Také usnadňuje jejich lepší vstřebávání do těla. Procesy, které probíhají během kvašení, způsobují uvolňování kyseliny askorbové neboli vitamínu C. Tyto změny mají za následek větší množství vitamínu než v čerstvých okurkách.

Mohlo by vás zajímat:  Lépe než chemické přípravky zafungují přírodní prostředky. Bohatou úrodu rajčat zajistí droždí, přeslička a česnek

Podpora trávicího systému

Za správný vývoj střevní mikroflóry vděčíme bakteriím mléčného kvašení. Ty také spolehlivě zabraňují množení patogenních bakterií. Správně fungující mikroflóra zlepšuje činnost celého trávicího systému, posiluje střeva a předchází zácpě.

Regulace krevního tlaku

Acetylcholin je látka, která vzniká během fermentace a je přítomna také v nakládaných okurkách. Vitamin C navíc posiluje cévy a vitamin K je zodpovědný za správné srážení krve. Lidé trpící hypertenzí by si ale měli dávat pozor na přílišnou konzumaci nakládaných okurek, protože obsahují velké množství sodíku, který zvyšuje krevní tlak.

Zdroj: https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-pickles
Přidat na Seznam.cz