Na zimu se předzásobte bylinkami. Pomohou při nemoci i v kuchyni
Možná jste už na vlastní kůži zažili sílu bylinek. Pokud na jejich moc nedáte dopustit, nezapomeňte si udělat pořádné zásoby na zimu, ať vám nechybí potřebná pomoc pro vaše zdraví.
Bylinky můžete využít k tvorbě sirupů, domácích čajových směsí nebo při vaření či jako dochucovadlo nebo koření. Při sběru ale nezapomeňte dodržovat zásady sběru:
- Vždy sbírejte na čistém stanovišti.
- Nikdy nesbírejte okolo rušných komunikací, kde hrozí kontaminace škodlivinami.
- Při pěstování nepoužívejte chemická hnojiva a syntetické přípravky.
Využijte bylinky, jak to jen jde
Nepotřebujete desítky různých bylinek, mnohdy vám postačí i jen jedna a máte skvělé koření na maso, do omáček nebo i do sladkého pečiva. Skvělou volbou, jak bylinky zužitkovat, je také vyrobit si vlastní kořenící směsi, které vám vystačí na celou zimu. Při přípravě kořenících solí se zaměřte nejen na kvalitní bylinky, ale také na výběr vhodné soli, která je bude konzervovat. Ideální je třeba ta himalájská, která je i skvělým zdrojem jódu.
Můžete zkusit vytvořit vlastní italskou nebo provensálskou směs. Ty vám pak poslouží při přípravě masitých i zeleninových jídel. Výborným tipem je ale i vlastní směs na pomazánky. Po celou zimu si tak uchováte krásné vzpomínky na léto.
Jak na to?
Připravte si:
- polévkovou lžíci česneku medvědího
- polévkovou lžíci sušené natě dobromyslu
- polévkovou lžíci tymiánu
- polévkovou lžíci měsíčku lékařského
Tuto směs pak stačí vždy přisypat k pomazánkovému máslu, tvarohu nebo cottage sýru a máte skvělou svěží pomazánku na večeři nebo svačinu.
Nálevy, které vás zbaví nemocí
Na zimu se určitě budou hodit bylinkové směsi určené na výrobu bylinných nálevů. Ty vám mohou pomoci zbavit se nachlazení, upevnit imunitu nebo i pomoci s jinými zdravotními neduhy. Při práci s bylinkami ale buďte obezřetní – jen některé nálevy lze užívat preventivně, po jiných sáhněte jen v případě problémů.