Lipový sirup si oblíbí všichni milovníci lidové medicíny. Nejen v zimě prokáže své účinky

Lipové květy jsou velmi důležitou surovinou v bylinkářství. V dnešní době najdeme lékárnu na každém rohu a můžeme si koupit lék téměř na všechno. Přírodní medicína znovu získává na oblibě, protože se lidé vrací k bylinkám a přírodním lékům. V čem vám pomůže lipový sirup? Jde o skvělý lék na horečku nebo sezónní infekce. Připravit si ho přitom můžete v pohodlí své kuchyně.

Kdy lípa kvete a kdy listy sbírat?

Chvíli, kdy můžete začít se sběrem lipových květů, poznáte podle svého čichu. Jakmile začne lípa kvést, ucítíte lehké a sladké aroma. Jestli na to nechcete zapomenout, napište si do kalendáře poznámku na červenec. Květy se ale mohou objevit již na konci června podle toho, jaké je počasí. Na začátku července buďte ostražití, abyste nezmeškali ideální čas na sklizeň listů.

Mohlo by vás zajímat:  Žahavý plevel je ve skutečnosti zázračná bylinka, která se postará o zdraví i krásu

Sušené listy najdete v obchodě s bylinkami. Jsou ideální na přípravu nálevů a čajů. Na sirup ale budete potřebovat čerstvé listy. Sbírejte je ze stromu mimo rušné ulice nebo průmyslové části. Jakmile najdete vhodný strom, zvolte si pro sklizeň suchý a slunečný den. Sbírejte jen silné listy a vyvarujte se sběru vybledlých nebo poškozených květenství.

Zdroj obrázku: Freepik

Recept na lipový sirup krok za krokem

Nejlepší bude, když si připravíte zásoby z dvou nebo tří velkých hrstí květů. Toto množství potřebujete na 1 litr vody. Květy očistěte od větviček a listů. Položte je na papírovou utěrku a nechte hodinu ležet. Opláchněte je studenou vodou a znovu rozložte na ručník. Mezitím si připravte sladký lák. Do hrnce nalijte litr vody, přisypte 800 gramů cukru a přiveďte k varu. Často míchejte.

Mohlo by vás zajímat:  Jak pěstovat bobkový list

Květy položte na dno suché a sterilizované sklenice. Zalijte horkou vodou s cukrem. Přidat můžete také citronovou šťávu z jednoho citronu. Promíchejte, zakryjte gázou a nechte 3 dny na tmavém místě. Květy musí být v sirupu ponořené. Jednou denně nádobu promíchejte. Nakonec směs propasírujte jemným sítem nebo gázou. Znovu směs přiveďte k varu, nalijte do menších lahví nebo sklenic a pevně uzavřete.

Zdroj: https://www.thegardenofeating.org/2016/07/linden-blossom-syrup.html
Přidat na Seznam.cz