Na domácí chřest si musíme pár let počkat, jeho vynikající chuť za to ale stojí

Chřest je trvalka nenáročná na pěstování a oblíbená zelenina. Pokud máte místo, můžete si ho vypěstovat sami doma. V následujícím článku se dočtete, jak si ho vypěstovat, a navíc najdete také inspiraci na chutné recepty.

Sadba

Pěstování od semínka je velmi zdlouhavé a náročné, proto můžete koupit už rovnou připravené sazenice, které jsou cenově dostupné. Vykopejte něco málo do půl metru hluboké a stejně široké příkopy. Dolů musíte na střídačku navrstvit 2 vrstvy kompostu a zeminy. Sazeničky usaďte do důlku, přikryjte cca 5 cm hlíny a mírně zatlačte. Chřest má rád nakypřenou, hlinitopísčitou půdu. Dbejte také o správné umístění.

Záhony s chřestem by měly být dostatečně chráněny před prudkým větrem a tmavým přítmím, vyberte místo na sluníčku u svahu nebo plotu, zkrátka u nějaké clony, která zmírní foukání větru a chlad. Vyplatí se to. Po zasazení zalévejte opatrně, až když je hlína suchá.

Zdroj obrázku: Freepik

Průběh sadby

Nově zasazený chřest se sklízí až po třech letech a na jednom místě vydrží dlouho, až dvacet let. První rok výhonky zesilují a vyraší rostlinka. Ta v době vegetačního klidu uschne a musíme ji uříznout. Druhý rok vyroste nová a silnější. Nezapomínáme přihnojovat.

Třetí rok už sbíráme chřest, roste velmi rychle. Z každé sazeničky se dá sklidit asi půl kila zeleniny, tedy jeden velký svazek. Volit můžete mezi dvěma druhy, zeleným a bílým. Ten zelený má výraznější chuť, bílý jemnější. Pro pěstování bílého chřestu si musíte opatřit černou fólii, která se před sklizní odstraňuje.

Zpracování

Bez práce nejsou koláče, nicméně není nad to jíst čerstvou zeleninu, kterou jsme právě utrhli ze zahrádky. Z chřestu se dá připravit celá řada pokrmů. Můžeme ho na dvě minutky povařit ve slané vodě nebo osmažit na másle či z něj uvařit lahodnou polévku. Na výběr je nespočet možností.

Zdroj: https://extension.umn.edu/vegetables/growing-asparagus
Přidat na Seznam.cz