Mrkev posílí zrak, imunitu i metabolismus. Její pěstování a skladování má jednoduchá pravidla
Mrkev patří mezi zeleninu, která má pro zdraví mnoho prospěšných vlastností. Působí příznivě na zrak, zlepšuje metabolismus a činnost imunitního systému. Jelikož jsme nedávno oslavili Mezinárodní den mrkve, stojí za to se o této báječné zelenině dozvědět víc. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku a jak pěstovat mrkev na zahradě?
Mrkev pro zdravý zrak i látkovou výměnu
Mrkev má skutečnou sílu. Je pokladnicí mnoha prospěšných vitamínů a minerálů. Její nejdůležitější složkou je betakaroten, tedy provitamin A, který má klíčový vliv na zrak a posiluje imunitní systém. Kromě toho v mrkvi najdeme draslík, který je zodpovědný za správné fungování svalů a mozku. Za zmínku stojí i to, že mrkev podporuje látkovou výměnu, zmírňuje problémy se zácpou a upravuje funkci střev a jater.
Pokud se rozhodnete mrkev pěstovat na zahradě, ideální doba pro výsev je mezi březnem a květnem. Ranou odrůdu vysévejte pod fólii, aby byla chráněná před mrazem. Pro tuto zeleninu je ideální slunné stanoviště, půda by měla být lehká a dobře propustná. Mrkev nemá ráda příliš úrodnou půdu, k hnojení stačí běžný kompost. Po vysazení mrkev nepřesazujte, má dlouhý kořenový systém.
Půdu je třeba připravit
Půdu pro výsev mrkve na zahradě připravte dva týdny předem. Hráběmi důkladně rozhrabte povrch a zeminu mírně promíchejte s kompostem. Vykopejte mělké řádky, asi centimetr hluboké, a do nich ve vzdálenosti 5 centimetrů vysejte semena. Řádky by od sebe měly být vzdálené 15 centimetrů. Poté je lehce zasypte zeminou a dobře zalijte. Během pěstování mrkev pravidelně zalévejte a kypřete půdu.
Plodiny budou připravené ke sklizni zhruba 12–16 týdnů po výsevu. Zralá mrkev by měla mít alespoň 20 centimetrů, ale ne víc než 30. Nadměrně velká zelenina bude mít horší chuť, proto mrkve pravidelně kontrolujte. Mrkev skladujte na chladném a tmavém místě v přepravkách. Do nich nasypte vrstvu zeminy a naskládejte zeleninu na sebe. Na závěr ji zasypte tenkou vrstvou písku.
Zdroj: https://www.liveeatlearn.com/carrots/