Mrazení uchová potraviny čerstvé po dlouhé měsíce
Prostorný mrazák je součástí každé dobře vybavené kuchyně. Díky němu prodloužíme potravinám čerstvost i o několik měsíců a vše máme po ruce. Jenže zamrazování potravin má svá pravidla, která je třeba dodržovat. Jedině tak zajistíme potravinám delší životnost a nebudeme zbytečně plýtvat energiemi.
Zmrazování ovoce, zeleniny, masa a ryb
Zamrazit se v dnešní době dají téměř všechny potraviny. Nejčastěji se do mrazáku ukládá maso, ryby, ovoce a zelenina. Velké oblibě se těší také zmrazování hotových jídel. Když se udělá více omáčky nebo polévky, není nic jednoduššího než je zamrazit. Později stačí vyndat to, na co máte chuť, a v potřebném množství. Při zmrazování potravin dbejte na to, abyste použili vhodné obaly. Ideální jsou uzavíratelné krabice nebo igelitové sáčky.
Jídlo je nutné před zmrazením naporcovat. Jedině tak budete mít jistotu, že nerozmrazíte zbytečně moc jídla, které nakonec nesníte. Jednou rozmrazené potraviny znovu nezamrazujte. Porce si rozdělte a uložte do nádob nebo sáčků. Každou nádobu popište názvem pokrmu a datem zamrazení. Maso v mrazáku uschovejte po dobu maximálně tří měsíců. Hotové pokrmy můžete mít po dobu až čtyř měsíců. Dezerty nebo sušenky vydrží v mrazáku i půl roku.
Jak zpracovat zeleninu před zmrazením?
Abyste v zelenině uchovali co nejvíce vitamínů, i když bude zmrazená, blanšírujte ji. Zeleninu vložte před mrazením na několik minut do horké vody. Zelenina si tak lépe uchová svou barvu i všechny důležité živiny. Bylinky zamrazte jen tak. Můžete je také vložit do formiček na led naplněnými vodou nebo vývarem.
Dejte pozor, aby se vám potraviny k sobě nelepily. Čerstvé potraviny umístěte do mrazáku tak, aby se nedotýkaly již zmrazeného jídla v mrazáku. Důležité je také správné skladování zmrazených potravin. Nikdy by vám jídlo nemělo přimrznout k sobě.
Zdroj: https://www.safefood.net/food-storage/freezing