Možnosti kulinářského využití jablek jsou rozmanité.
Jablka jsou oblíbené ovoce, které láká svou sladkostí a bohatstvím na vitamíny a vlákninu. Možná ale nevíte, že se dají využít mnohem všestranněji než jako obyčejná svačinka nebo ingredience do koláčů. V tomto článku prozkoumáme netradiční způsoby jejich použití, které vám přinesou nové chuťové zážitky a inspiraci v kuchyni. Jablečný ocet: Z jablek lze snadno vyrobit domácí jablečný ocet. Stačí nakrájet jablka na plátky, umístit je do sklenice, přidat vodu a trochu cukru, a nechat směs fermentovat. Po několika týdnech získáte vynikající jablečný ocet, který můžete použít jako základ pro salátové zálivky nebo jako náhradu za běžný ocet v receptech.
2. Sušená jabka: Sušená jabka jsou výborným a zdravým snackem. Stačí jabka nakrájet na tenké plátky, odstranit jádřince a sušit je v sušičce nebo v troubě při nízké teplotě. Sušená jabka si můžete připravit jako svačinu do práce nebo je použít jako přísadu do müsli, ovesné kaše či pečení.
3. Jablečná omáčka: Jablečnou omáčku lze využít jako alternativu ke klasické rajské omáčce. Stačí oloupat a nakrájet jabka, přidat trochu cibule, česneku, skořice a cukru, a vařit do měkka. Tuto omáčku můžete použít jako přísadu k masu, drůbeži nebo dokonce k těstovinám.
4. Pikantní jablečná omáčka: Pokud máte rádi kombinaci sladkého a pikantního, vytvořte si pikantní jablečnou omáčku. K předchozímu receptu přidejte chilli papričky nebo červený pepř a vytvořte si omáčku, která bude výbornou přílohou k grilovanému masu nebo barbecue pokrmům.
5. Jablečná máslová omáčka: Zkuste také připravit jablečnou máslovou omáčku. Stačí smíchat na kostky nakrájená jabka s máslem, skořicí a trochou hnědého cukru. Tuto omáčku můžete podávat ke slaným nebo sladkým pokrmům, jako jsou palačinky, grilované syry nebo dezerty.
6. Jablečný chléb: Jablečný chléb je chutným a vláčným dezertem. Přidejte na kostky nakrájená jabka do těsta na banánový chléb nebo do muffinů. Jabka dodají dezertu sladkou a šťavnatou chuť.
7. Jablečný sýr: Připravte si také domácí jablečný sýr. Nakrájejte jabka na plátky a vařte je se skořicí, cukrem a citronovou šťávou, dokud nezměknou. Tuto směs můžete použít jako náplň do koláčů, na chleba nebo na tvarohový dezert.
8. Jablečné čipsy: Z jablek lze připravit i zdravé jablečné čipsy. Stačí nakrájet jabka na tenké plátky, posypat je skořicí a sušit v troubě. Tímto způsobem získáte křupavý a zdravý snack.
Jablka jsou skvělým ovocem, které lze využít v mnoha různých receptech a kombinacích. Experimentujte s různými chutěmi a přípravou jablek a objevte nové chuťové zážitky, které vás potěší i vaše chuťové buňky.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/apple-recipes