Mnozí se cukru vyhýbají, může přitom hodně prospět. Jeho využití na zahradě je neocenitelné
Cukr je velmi známá surovina, kterou využíváme v kuchyni k ochucování, přesněji řečeno doslazování pokrmů. Možná patříte mezi ty, kteří se cukru vyhýbají. Je znám také jako „bílý zabiják“, má na vinně zhoršenou kvalitu pleti, kazivost zubů nebo se podílí také na obezitě. Věděli jste ale, že cukr nemusí být jen váš nepřítel? Může vám pomoci se spoustou nepříjemností na vaší zahradě.
Některé odpuzuje, jiné láká
Cukr si snadno poradí s háďátky, která ničí kořeny rostlin. Stačí ho kolem stonků nasypat na půdu nebo ho rozpustit ve vodě a sladkou tekutinou zavlažit půdu. Díky cukru se budou v zemi množit mikroorganismy a bakterie, které záškodníky odradí.
Opačně funguje na létající hmyz, se kterým bojujeme každé léto. S oblibou sedá na naše jídlo nebo nás obtěžuje při běžných činnostech. Pokud se tyto škůdce rozhodnete odhánět nebo zabíjet, brzy zjistíte, že neděláte nic jiného. Místo toho zkuste vyrobit past. Do sklenice nalijte cukrovou vodu a postavte ji stranou. Hmyz bude sladká voda lákat a do sklenice se nachytá jako na mucholapku.
Vyřeší i trable s mravenci
Trápí vás, ať už doma, nebo na zahradě, mravenci? Jejich přítomnost sice není nijak škodlivá, ale dokážou napáchat nemalé škody. Buďto devastují kořeny rostlin na našich zahrádkách, nebo ujídají potravinové zásoby z naší spíže. Ani o jedno nikdo nestojí.
Jestliže nezbývá jiná možnost než mravence zahubit, máme pro vás řešení. Smíchejte cukr s jedem a zkuste ho nasypat na mravenčí cestičky. Mravenci otrávený cukr odnosí královně. Ta následně přestane klást vajíčka.
Prodlužuje výdrž řezaných květin
Květiny ze zahrady nikdy nevydrží ve váze tak dlouho jako ty z květinářství. Jejich výdrž můžete podpořit právě cukrem. Smíchejte polévkovou lžíci cukru a octa v půl litru vody. Tato kombinace dodá květině výživu, díky které řezaná kytice vydrží čerstvá více dní.
Zdroj: https://homeguides.sfgate.com/use-sugar-garden-78219.html